Fernando Alonso moet de Grand Prix van Australië laten schieten door de gevolgen van zijn crash bij de testsessie van vorige maand in Barcelona.

Dat laat zijn team McLaren weten. De Spanjaard liep een hersenschudding op nadat hij op 22 februari tegen de muur van het Circuit de Catalunya reed.

Zijn doktoren adviseren Alonso om langer rust te nemen waardoor de tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1 de openingsrace op 15 maart moet missen.

McLaren meldt in een verklaring dat artsen willen voorkomen dat Alonso zo snel na zijn eerste hersenschudding nog een keer schade oploopt. Dat is volgens hen de normale procedure bij een dergelijke aandoening om risico's te beperken.

Magnussen

Alonso heeft het advies van de medici geaccepteerd, al voelt hij zich wel fit genoeg om te starten. De 33-jarige coureur is al begonnen met fysieke training en richt zich nu op de Grand Prix van Maleisië, die eind maart verreden wordt.

Testrijder Kevin Magnussen zal Alonso vervangen bij de race in Melbourne. Jenson Button is de andere coureur die namens McLaren aan de start staat.

Het Britse team benadrukt nogmaals dat Alonso naast zijn hersenschudding geen extra schade heeft opgelopen en de neurologische en cardiologische tests heeft doorstaan.

Alonso stapte dit jaar over naar McLaren in de hoop op betere resultaten dan in zijn afgelopen vijf jaar bij Ferrari. De man uit Oviedo pakte zijn wereldtitels in 2005 en 2006 in dienst van Renault.