Tien beloftenteams van betaaldvoetbalclubs hebben aangegeven te willen instromen in de nieuwe voetbalpiramide van de KNVB.

Dat meldt de voetbalbond woensdag. Het gaat om Almere City FC, Brabant United (een combinatie van RKC Waalwijk en FC Den Bosch), De Graafschap, FC Groningen, Sparta Rotterdam, FC Utrecht, Vitesse, FC Volendam, AZ en Achilles'29.

De teams gaan vanaf het seizoen 2016-2017 mogelijk spelen in de nieuwe Landelijke Divisie. Die competitie tussen de Jupiler League en de Topklasse moet zorgen voor een doorstroming tussen het amateurvoetbal en de betaalde clubs.

Jong PSV, Jong Ajax en Jong FC Twente zijn sinds 2013 al actief in de eerste divisie, waaruit vanaf 2017 voor het eerst structureel clubs kunnen degraderen.

"Dit is een volgende stap in de richting van het verbeteren van de toekomst van het Nederlandse voetbal", licht een voorlichter van de KNVB toe.

"Het aantal inschrijvingen toont aan dat clubs de meerwaarde inzien van een open competitiestructuur, waarbij de beste spelers van Nederland tegen elkaar voetballen, zonder gehinderd te worden door een kunstmatige scheiding tussen top- en breedtesport."

Feyenoord

Feyenoord liet eerder weten niets te zien in het toetreden tot de Landelijke Divisie. Het is volgens technisch directeur Martin van Geel te duur. Feyenoord geeft de voorkeur aan het optuigen van een goede beloftencompetitie.

VVV-Venlo en Helmond Sport willen ook een gezamenlijk beloftenteam in die competitie. Diverse teams uit de Jupiler League hebben dispensatie aangevraagd voor het instellen van een tweede elftal.

De KNVB had ruimte voor de 22 bestaande beloftenteams en betreurt het dat een grote club als Feyenoord is afgehaakt. De bond gaat nu uitzoeken waar de teams een plek kunnen krijgen in de nieuwe competities.

Die plekken worden mede bepaald door de klassering van clubs in de huidige beloftencompetitie van volgend seizoen.