De KNVB heeft er vertrouwen in dat Europa bij de FIFA-verkiezing eind mei één front gaat vormen.

De stemmen van de meeste lidstaten zouden dan naar Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse voetbalbond, moeten gaan.

De KNVB heeft goede signalen gekregen uit Europa over de kandidatuur van Van Praag, die maandag zijn plannen presenteerde in Zeist.

De voormalig preses van Ajax heeft minder dan drie maanden om campagne te voeren, maar denkt in die korte periode tijd te vinden om congressen van alle zes confederaties te bezoeken.

Blatter

De continenten Azië, Afrika en Oceanië met in totaal 111 van de 209 FIFA-landen hebben zich al uitgesproken voor de huidige voorzitter Sepp Blatter, die op zijn 79e nog aan een nieuwe termijn van vier jaar wil beginnen.

De Zwitser werd maandag niet genoemd in de speech van Van Praag, in tegenstelling tot zijn toespraak bij de aankondiging van zijn kandidatuur vorige maand in Amsterdam.

Daar had zijn voornemen - dat nog steeds bestaat - om Blatter tot erevoorzitter te benoemen en een stichting op te richten die zijn naam draagt en zich inzet voor kansarme kinderen een prominente rol.

In tegenstelling tot continenten als Azië en Afrika is het stemgedrag van de Europese bonden normaal gesproken divers. Toch denkt de KNVB dat een groot deel van de 54 landen op één lijn te krijgen is.

Oud-topspelers

Bert van Oostveen, leider van het campagneteam van Van Praag, vindt het niet nodig dat Europa één kandidaat naar voren schuift. "Daar is niet over gesproken", was de directeur betaald voetbal van de KNVB duidelijk bij de buitengewone vergaderingen van de bond in Zeist.

Dat komt ook doordat het op 29 mei op het FIFA-kantoor in Zürich gaat om getrapte verkiezingen met een eerste en tweede ronde. Dat betekent dat de stemmen uiteindelijk toch verdeeld worden tussen twee kandidaten.

Voormalig topvoetballer Luis Figo en prins Ali Bin Al Hussein van Jordanië zijn de andere concurrenten van Van Praag. De KNVB heeft voorlopig niet overwogen om een oud-topspeler aan het campagneteam toe te voegen.

Gerenommeerde ex-internationals Johan Cruijff, Willem van Hanegem en Ruud Gullit schaarden zich onlangs achter de kandidatuur van Van Praag.

De KNVB wil de steun van grote namen uit het Nederlandse voetbal alleen gebruiken als het echt een functie heeft, temeer omdat Figo zelf een prominente naam in het internationale voetbal is.

Overzicht: Belangrijkste FIFA-plannen Van Praag​ | Van Praag belooft nationale bonden per jaar miljoen dollar