Golfer Joost Luiten heeft maandag zijn beste resultaat ooit behaald in een toernooi op de Amerikaanse proftour PGA. De 29-jarige Bleiswijker eindigde als elfde in de toonaangevende Honda Classic in Florida.

Luiten had zondag al een flinke opmars gemaakt met een ronde van 67 slagen, 3 onder par. Hij sloot af met een ronde van 69 (-1). Nederlands beste golfer noteerde drie birdies, maar zijn twee bogeys hielden hem buiten de top tien.

De zege in de Honda Classic ging naar de Ier Padraig Harrington. Hij besliste een play-off met de Amerikaan Daniel Berger in zijn voordeel. Het duo was na de vier reguliere ronden over achttien holes op 274 slagen uitgekomen (-6), vier minder dan Luiten.

Het toernooi op de PGA National in Palm Beach Gardens duurde een dag langer dan gepland. Overvloedige regenval zorgde voor zoveel vertraging, dat de spelers maandag voor de vijfde keer de baan op moesten.

Berger excelleerde met een ronde van 64 slagen, maar in de play-off verloor hij op de tweede extra hole toch van de geroutineerde Harrington, de drievoudig Major-winnaar die de afgelopen zeven jaar geen zege had geboekt.

Goed niveau

Luiten beproeft zijn geluk de komende maanden in Amerika. Op de Europese Tour won hij in voorgaande jaren vier toernooien, waaronder het KLM Open in 2013. Tot maandag was de dertiende plaats in het Cadillac Championship zijn beste prestatie op de PGA.

''Ik heb een goed niveau gehaald deze week'', vertelde hij aan De Telegraaf. ''Vooral mijn lange spel was heel goed, al heb ik ook niet slecht staan putten. Binnen twee meter was ik heel sterk, maar tussen de twee en zes meter had ik wel wat meer mogen holen.''