Michael van Praag heeft maandag toestemming gekregen voor een budget van bijna vier ton om campagne te voeren voor de FIFA-verkiezing.

De KNVB-leden gaven bij een buitengewone vergadering in Zeist akkoord op een begroting van 394.538 euro.

Van de 48 stemmmen, dertig uit het amateurvoetbal en achttien uit de betaalde tak, waren er 43 voor. Vier mensen stemden tegen het voorstel en een persoon onthield zich van de stemming.

Van Praag probeert de komende tijd stemmen te winnen om eind mei Sepp Blatter op te volgen als preses van de FIFA. De KNVB-voorzitter neemt het naast de Zwitser ook op tegen Luis Figo en prins Ali Bin Al Hussein van Jordanië.

Reizen

Er is 132.750 euro gereserveerd voor de reizen van Van Praag, die in diverse delen van de wereld voetbalbonden bezoekt. Zo vertrekt de voormalig voorzitter van Ajax maandagavond naar Paraguay voor een congres van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond.

Voor de campagne en de communicatie is 225.000 euro in de begroting opgenomen. Daarnaast is er 36.788 euro ingecalculeerd voor onvoorziene uitgaven. De plannen zijn al doorgerekend door een accountant en Van Praag belooft de kosten niet te overschrijden.

Vanuit het amateurvoetbal, dat kampt met flinke financiële tekorten, waren er tijdens de vergadering nog klachten over de kosten van de campagne. Diverse verenigingen moesten de afgelopen tijd flink bezuinigen en binnen de KNVB werden vorig jaar zeventig mensen ontslagen.

Afgevaardigde Ben van Olffen riep de KNVB op om het budget voor Van Praag te betalen uit de winst die de bond boekte met de derde plaats van Oranje op het afgelopen WK. Die regeling is echter voorbehouden aan het betaalde voetbal en geldt niet voor de amateurs.

Video: Campagne Van Praag kost vier ton

Kleinste begroting

Bestuurslid Johan Lokhorst gaf toe dat het 'geen fraai moment' is om een bijdrage te vragen aan het amateurvoetbal. "Maar Michael heeft van alle kandidaten verreweg de kleinste begroting." Bovendien zal het campagneteam, onder leiding van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, regelmatig evalueren.

De sectie amateurvoetbal zal garant moeten staan voor de helft van de kosten, zo'n twee ton, en vraagt zich af of het haalbaar is voor Van Praag om de strijd te winnen.  "Als we zien dat het kansloos is, gaan we in gesprek met het bondsbestuur", lichtte Van Oostveen toe.

"Tegelijkertijd zijn we vol vertrouwen. We zijn bezig met het in kaart brengen van invloedrijke personen die we gaan bezoeken en maken ook gretig gebruik van moderne technologie. Daar zijn we redelijk positief over, ook met de signalen die we vanuit Europa hebben."

Van Praag deelde alvast een kleine sneer uit naar zijn concurrenten ten teken dat de strijd om het FIFA-voorzitterschap daadwerkelijk is begonnen. "Ik kan jullie wel vertellen dat die niet zo'n bijeenkomst hebben om netjes geld beschikbaar te stellen", zei hij met een knipoog.