De Europese voetbalbond UEFA dient een aanklacht in tegen Feyenoord wegens racisme en wangedrag tijdens de Europa League-wedstrijd van afgelopen donderdag tegen AS Roma.

Op 19 maart moet de Rotterdamse club verschijnen op een hoorzitting.

Het duel in De Kuip werd door de Franse scheidsrechter Clément Turpin in de tweede helft ongeveer tien minuten stilgelegd, nadat supporters van Feyenoord tal van voorwerpen op het veld hadden gegooid.

Voor rust belandde er al een opblaasbare banaan op het veld, die door de vierde official werd verwijderd. De banaan lag vlak bij de Ivoriaanse Roma-aanvaller Gervinho, waardoor de scheidsrechter een link legde met racisme.

De UEFA verwijt Feyenoord ook een gebrekkige organisatie, bijvoorbeeld omdat sommige trappen in het stadion waren afgezet.

Sancties

Afgelopen weekeinde veroordeelde Gervinho de actie met de banaan. "Dit soort gedrag brengt het voetbal in diskrediet. Ik hoop dat er sancties volgen. Dit is zo ontzettend frustrerend. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn familie, die me altijd steunt", zei hij.

Eric Gudde, de algemeen directeur van Feyenoord, zei donderdag gelijk na de wedstrijd dat hij vanwege alle voorwerpen op het veld vreesde voor een hoge boete, maar benadrukte ook dat de banaan niets te maken had met racisme. "En dat hebben we de UEFA ook gezegd. Dit gebeurt al jaren bij ons", zei Gudde. 

"Ik sluit uit dat er sprake is van racisme, toevallig kwam die banaan bij Gervinho. De scheidsrechter reageerde er alleen wel heel fel op. We hebben in de rust uitgelegd hoe het zat. Ik hoop dat ze daar rekening mee houden."