NOORDWIJK - Na een gelijkspel tegen Zweden en een moeizame zege op Liechtenstein is Marco van Basten al van zijn voornaamste doelstelling teruggekomen. Bij absentie van de geblesseerde Arjen Robben beschikt de bondscoach net als zijn voorgangers over te weinig kwalitatief hoogwaardige vleugelspitsen om met authentieke buitenspelers te blijven voetballen.

Tijdens het opschonen van zijn selectie voor het eerste kwalificatieduel voor het wereldkampioenschap voetbal tegen de Tsjechen, schrapte Van Basten fors in zijn vleugelspitsen. Zenden, Van den Bergh, Collins John en Denneboom werden net als verdediger Kromkamp hartelijk bedankt voor hun inspanningen tijdens de eerste trainingsweek. Met achttien spelers en Castelen als enige authentieke buitenspeler hervatte Van Basten de voorbereidingen op het duel tegen de Tsjechen.

Linksbuiten

Na het vertrek van Zenden en Van den Bergh telt Oranje geen enkele linksbuiten meer. De bondscoach moet nu Van der Vaart of Castelen op de linkerflank posteren. Het heeft er veel van weg dat centrumspits Kuijt tegen de Tsjechen als rechtsbuiten acteert. Van Basten overweegt in de uitverkochte ArenA slechts met drie verdedigers te spelen. In dat geval vormen Van der Vaart, Sneijder, Van Bommel en Davids het middenveld en zijn Castelen en Kuijt de buitenspelers.

Flankspelers

Met het schrappen van de vele buitenspelers volgt Van Basten het voorbeeld van zijn voorganger. Ook Advocaat constateerde dat Nederland behalve Robben te weinig flankspelers van niveau kent. Opvallend is echter dat Van Basten de laatste weken herhaaldelijk beweerde dat spelers van NEC en Utrecht wel de flanken van Oranje kunnen bezetten. "Als ze maar doen wat wij zeggen", zei hij toen. "Dan kan je zelfs de vijfde of zesde rechtsbuiten van het land oproepen."

Inmiddels bedient de bondscoach zich van andere teksten. "Het belangrijkste is dat de positie van buitenspeler bezet is. Het maakt niet heel veel uit als dat daar een echte of geen echte flankspeler staat."

Blessures

Van Basten verwacht dat hij tegen de Tsjechen weer over de geblesseerde Hofland, Van Bronckhorst, Heitinga en De Jong kan beschikken. Ook de vermoeide Bouma is weer aan de beterende hand. "Die kan beginnen", aldus de bondscoach die steeds duidelijker met dezelfde problemen als Louis van Gaal vier jaar geleden kampt.

De huidige technisch directeur van Ajax zag als bondscoach ook veel spelers vermoeid en geblesseerd van het Europees kampioenschap terugkomen. Bij afwezigheid van Van Nistelrooij, Makaay, Stam, Davids en Overmars experimenteerde hij toen met spelers als Talan, Konterman, Bruggink en Richard Witschge. Met als gevolg dat Oranje slechts een punt uit de ontmoetingen met Portugal en Ierland haalde.

Gearriveerde internationals

In tegenstelling tot Van Gaal kiest Van Basten nu al voor zoveel mogelijk gearriveerde internationals. Troost voor de bondscoach is dat zijn collega Brückner eveneens een slechte voorbereiding kent. De grijze Tsjech moet ook improviseren. Hij moet het zonder Galásek, Nedved, Proborsky en Smicer stellen maar weet ook nog hoe de tweede keus van Tsjechië op het EK in Portugal Duitsland de baas bleef.