Feyenoord neemt uitgebreid de tijd voor de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer. Technisch directeur Martin van Geel moet op zoek naar een opvolger voor Fred Rutten, die maandag officieel bekendmaakte dat hij na dit seizoen vertrekt.

"Zorgvuldigheid gaat boven snelheid'', zei Van Geel tijdens een toelichting in De Kuip. "We komen met de beste optie voor Feyenoord.''

Jean-Paul van Gastel geldt in de media voorlopig als belangrijkste kandidaat om Rutten op te volgen. De oud-speler van de Rotterdamse club werkt net als Giovanni van Bronckhorst al jarenlang als assistent-trainer in Rotterdam.

Van Geel wilde maandag niet op namen ingaan. "We nemen alle opties serieus en laten ons niet opjagen. De komende tijd zullen we alles naast elkaar leggen en gesprekken voeren met diverse mensen. Dan komen we vanzelf met de best denkbare optie naar buiten.''

Geen verrassing

Rutten is pas aan zijn eerste seizoen bezig bij Feyenoord, dat na 25 wedstrijden de vierde plaats bezet in de eredivisie. Hij bracht op 12 februari de clubleiding al op de hoogte van zijn vertrek. 

Dat kwam volgens Van Geel niet helemaal als een verrassing. "Fred nam zijn tijd, die hebben wij hem gegeven, maar daarna dachten wij wel; het kan ook de andere kant opvallen. Het is dus geen volslagen verrassing, maar wij vinden het wel jammer. Zo ervaren wij dat als Feyenoord."

Het gebrek aan mogelijkheden om in volgende seizoenen door te groeien met Feyenoord is voor Rutten reden om te vertrekken. Volgens  de trainer verschilt hij daarover van visie met de club leiding. 

"Het gaat erom hoe je Feyenoord naar de absolute top van Nederland wil brengen. Daar hebben wij een verschil van inzicht over. Geld speelt daarbij absoluut geen rol", benadrukt Rutten tegen de NOS.

"Ik werk hier ook met heel veel plezier. Dit is echt een geweldige club. Maar als je de plussen en minnen tegen elkaar wegstreept, is de uitkomst uiteindelijk negatief. En dan moet je het gewoon niet doen."

Feyenoord bevestigt dat Rutten na seizoen vertrekt