AS Roma-aanvaller Gervinho wil dat de UEFA maatregelen neemt tegen Feyenoord voor het gooien van de opblaasbare banaan tijdens het Europa League-duel in De Kuip.

"Ik had eerst niet door wat er gebeurde. Toen wees een ploeggenoot me op wat er aan de hand was", keek de Ivoriaan bij Beln Sports terug op het incident.

Het voorwerp werd door de vierde official verwijderd, waarna de Franse scheidsrechter Clément Turpin een kort gesprek voerde met Gervinho. Hij leek de link te leggen met racisme en Gervinho doet dat ook.

"Dit soort gedrag brengt het voetbal in diskrediet. Ik hoop dat er sancties volgen. Dit is zo ontzettend frustrerend. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn familie, die me altijd steunt."

Gudde

Eric Gudde, de algemeen directeur van Feyenoord, ontkende donderdag gelijk na de wedstrijd dat de banaan iets te maken had met racisme. "En dat hebben we de UEFA ook gezegd. Dit gebeurt al jaren bij ons", zei Gudde. 

"Ik sluit uit dat er sprake is van racisme, toevallig kwam die banaan bij Gervinho. De scheidsrechter reageerde er alleen wel heel fel op. We hebben in de rust uitgelegd hoe het zat. Ik hoop dat ze daar rekening mee houden."

Roma won de wedstrijd uiteindelijk met 2-1, waardoor Feyenoord is uitgeschakeld in Europa. Gervinho was verantwoordelijk voor de tweede Romeinse treffer. 

Feyenoord-aanvaller Mitchell te Vrede en reservedoelman Erwin Mulder kregen nog de rode kaart en het duel werd door Turpin tijdelijk gestaakt omdat naast de banaan nog veel meer voorwerpen op het veld gegooid werden.