Aan de hand van 10 getallen blikken we elke maandag terug op de gebeurtenissen in het afgelopen eredivisieweekeinde. Deze keer onder meer aandacht voor een nevenklassement dat Jasper Cillessen aanvoert en het tegenvallende doelpuntenmoyenne.

322

Na zoveel dagen verloor PSV een eredivisiewedstrijd in eigen huis. Ajax zegevierde zondag met 3-1. De laatste eredivisieclub die triomfeerde in het Philips Stadion was Feyenoord, dat op 13 april 2014 met een 2-0 overwinning op zak Eindhoven verliet. Voor PSV kwam er ook een einde aan een reeks van twaalf thuiszeges sinds de start van het lopende eredivisieseizoen.

6

Het was Ajax al vijf keer achtereen niet gelukt om op bezoek bij de koploper te winnen. Bij de zesde poging was het wel raak. De laatste keer dat de Amsterdammers in het onderkomen van de lijstaanvoerder een zege boekten was ook tegen PSV. In maart 2007 won de equipe van toenmalig coach Henk ten Cate met liefst 5-1 in het Philips Stadion.

18

Vitesse heeft een perfecte februarimaand achter de rug. De formatie van trainer Peter Bosz pakte honderd procent van de te behalen achttien punten en klom daardoor naar de vijfde plaats. Achtereenvolgens Ajax (1-0), SC Cambuur (2-0), NAC Breda (1-0), Willem II (2-0), FC Twente (2-1) en PEC Zwolle (2-1) bogen het hoofd voor Vitesse.

1

FC Twente sprokkelde in de afgelopen vijf wedstrijden slechts één puntje bij elkaar. Geen enkele club presteerde slechter in deze periode. Het ene punt dat de Tukkers pakten voelde ook nog eens als een nederlaag. Tegen NAC Breda gaf FC Twente zaterdag vlak voor tijd een 1-0 voorsprong uit handen: 1-1.

3,02

Zoveel doelpunten vallen er dit seizoen gemiddeld per eredivisiewedstrijd. Dat is een behoorlijk aantal, maar in de afgelopen weken is dit moyenne snel gezakt. Sowieso is het gemiddelde een flinke achteruitgang ten opzichte van de afgelopen jaren. In het seizoen 2012/2013 zagen de toeschouwers gemiddeld 3,15 goals per duel en in de voorbije jaargang zelfs 3,19.

35

Het aantal reddingen dat Ajax-doelman Jasper Cillessen sinds 1 januari heeft verricht. Daarmee voert de oud-keeper van NEC dit klassement aan. Gemeten over het hele seizoen staat Cillessen met 102 reddingen tweede, onder FC Groningen-doelman Sergio Padt (107 reddingen). Kristoffer Nordfeldt van sc Heerenveen completeert met 98 reddingen de top drie.

200

Sean Klaiber maakte in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles het tweehonderdste eredivisiedoelpunt ooit van FC Dordrecht. De hekkensluiter zette de ploeg uit Deventer met 2-1 opzij, waardoor ze al vijf thuisduels achtereen ongeslagen is. Dat betekende een evenaring van het clubrecord uit 1995.

4

Het aantal doelpuntloze gelijke spelen van Feyenoord dit seizoen. Zondag noteerden de Rotterdammers een 'nulnummer' in het uitduel met FC Utrecht nadat eerder al geen treffers vielen in de wedstrijden tegen FC Twente, Vitesse en Ajax. In het seizoen 2009/2010 speelde Feyenoord ook vaak met 0-0 gelijk, uiteindelijk zelfs zes keer.

7

Zoveel punten achterstand heeft FC Groningen op een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Op zich valt die achterstand nog mee, aangezien de noorderlingen slechts één van hun laatste elf eredivisiewedstrijden in winst omzetten. Zondag werd tegen ADO Den Haag gelijkgespeeld (1-1), de zevende remise in elf duels voor de club die wel de halve finale van de KNVB-beker bereikte.

10

Excelsior staat na 25 duels al op 29 punten, tien meer dan in het vorige seizoen (2011/2012) waarin de Kralingers uitkwamen op het hoogste niveau. De 2-1 triomf tegen sc Heerenveen betekende de eerste thuiszege voor Excelsior sinds oktober vorig jaar, toen FC Twente werd verslagen. Excelsior verloor dit seizoen pas acht keer, twee keer minder vaak dan nummer zes PEC Zwolle.