Mark Cavendish heeft zondag de Belgische eendagskoers Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam geschreven.

De Engelsman van Etixx-QuickStep was na 196 kilometer de snelste in de massasprint. Alexander Kristoff werd tweede, voor Elia Viviani en Tom Van Asbroeck van Lotto-Jumbo.

De beste Nederlander was Roompot-renner Raymond Kreder met een negende plaats. Kreders ploeggenoot Sjoerd van Ginneken maakte deel uit van een kopgroep van acht renners die al vroeg ontstond.

De avonturiers werden al snel ingelopen, waarna er door een versnelling van Sep Vanmarcke op de Oude Kwaremont een nieuwe kopgroep ontstond met daarbij grote namen als Tom Boonen, Cavendish en Philippe Gilbert.

Revanche

Ook deze 'elitegroep' kreeg echter geen ruimte van het peloton, waardoor een massasprint onvermijdelijk was. Op Cavendish stond geen maat in de spurt. De Brit was eerder in 2012 al de beste in Kuurne.

Met de zege van Cavendish neemt Etixx-QuickStep revanche voor de gebeurtenissen in de Omloop Het Nieuwsblad van zaterdag, waarin de Belgische ploeg ondanks een enorm numeriek voordeel in de finale de zege aan Team Sky-renner Ian Stannard moest laten.

Vertrouwen

"Ik geloofde er vanochtend niet echt in, maar mijn ploeggenoten waren vol vertrouwen in me'', sprak Cavendish die eerder in 2012 de beste was in Kuurne.

"Het was een lastige finale met de wind op kop. We moesten twee man opofferen om Gilbert terug te pakken in de laatste kilometers. Daarna heb ik het wiel van Kristoff gezocht. Hij is goed dit jaar en ik wist dat hij de man was om in de gaten te houden.''

Kristoff, eerder dit jaar al goed voor drie ritzeges in Qatar en één in Oman, zag Cavendish passeren. "Het team heeft me perfect in stelling gebracht maar Mark was gewoon sneller'', vertelde de Noor die in tegenstelling tot de Brit zaterdag wel de Omloop had gereden. "Misschien maakte dat het verschil.''