Brittany Bowe heeft zondag om imponerende wijze voor het eerst in haar loopbaan de wereldtitel sprint gepakt. Margot Boer en Thijsje Oenema kwamen in Astana niet in de buurt van het podium.

Bowe won in het IJspaleis Alau ook de afsluitende 1000 meter in 1.14,50. De 27-jarige Amerikaanse schreef dit weekend alle vier de afstanden in Kazachstan op haar naam.

Landgenote Heather Richardson eindigde op de laatste afstand voor de vierde keer als tweede (1.15,06) en pakte ook zilver in het eindklassement. Het brons ging naar Karolina Erbanova uit Tsjechië (vijfde in 1.16,14) , die getraind wordt door Marianne Timmer.

Boer moest op de 1000 meter ruim een seconde goedmaken op Erbanova om nog brons te pakken, maar de Nederlandse kwam niet verder dan de zevende tijd (1.16,80). Daarmee werd ze ook zevende in de eindstand.

Oenema zakte door de negende plaats op de kilometer (1.17,29) van de zesde naar de negende plek in het klassement. Laurine van Riessen werd zaterdag gediskwalificeerd op de 1000 meter en mocht niet meer starten op de laatste afstand.

Garbrecht

Bowe is de eerste Amerikaanse wereldkampioene sprint sinds Richardson twee jaar geleden in Salt Lake City en de zevende in totaal. De VS hebben nu twaalf keer goud gewonnen bij het sprinttoernooi.

De oud-basketbalster is de eerste sprintster die alle afstanden bij het mondiale titeltoernooi wint sinds de Duitse Monique Garbrecht-Enfeldt in 2003. Tot dit weekend had de wereldkampioene op de 1000 en 1500 meter een achtste plaats in 2013 als beste prestatie staan.

Erbanova zorgde voor de eerste Tsjechische medaille op een WK sprint. Nederland wacht nu al vier jaar op een podiumplek bij de vrouwen.

Overzicht: Uitslagen en programma WK sprint | Boer legt zich neer bij zevende plek: 'Zat niet meer in'