Feyenoord heeft zichzelf zondag een slechte dienst bewezen in de strijd om een rechtstreeks ticket voor Europees voetbal.

De ploeg van coach Fred Rutten kwam bij FC Utrecht in een zeer matig duel niet verder dan 0-0 en verspeelde zo de derde plaats aan AZ. Die plek geeft aan het eind van het seizoen recht op directe plaatsing voor de derde voorronde van de Europa League.

Nummer twee Ajax, dat later op zondag zegevierde in de topper tegen koploper PSV, heeft acht punten meer dan Feyenoord.

De Rotterdammers bleven voor de vierde keer in evenveel uitwedstrijden na de winterstop zonder overwinning. Zo dreigt een seizoen waarin Feyenoord tijdens de eerste seizoenshelft veel complimenten kreeg voor het spel als een nachtkaars uit te gaan.

Belabberd

De toeschouwers in de Galgenwaard kregen een ronduit belabberde eerste helft voorgeschoteld. Beide teams dwongen geen enkele serieuze kans af en het enige dat opviel was een aantal vervelende overtredingen. Utrecht kreeg in de eerste 45 minuten vier keer geel van scheidsrechter Björn Kuipers.

Feyenoord oogde vermoeid na een zware Europese week. AS Roma schakelde de Rotterdammers uit in een tumultueus Europa League-duel, dat ook nog negatieve gevolgen kan hebben. De club vreest een straf van de UEFA nadat de wedstrijd gestaakt werd omdat fans spullen op het veld gooiden.

Daarbij komen nog de speculaties over het aanstaande vertrek van Rutten. De verwachting is dat Feyenoord maandag bekendmaakt dat de coach zijn aflopende contract niet verlengt. Zijn assistent Jean-Paul van Gastel zou de ideale opvolger zijn, al heeft de directie tot nu toe de kaken stijf op elkaar gehouden over de toekomst van Rutten.

Kansen

Utrecht leek in de lijn van het matige seizoen gewoon niet beter te kunnen, al liet de thuisploeg in de 56e minuut wel de eerste serieuze kans van de wedstrijd noteren. Christian Kum mikte de bal over het doel van Kenneth Vermeer.

Feyenoord liet pas tien minuten later van zich spreken, maar een voorzet van Lucas Woudenberg kwam niet aan. De jonge linksback was in de ploeg gekomen omdat Miquel Nelom geblesseerd uitviel. Rutten kon al niet beschikken over de geblesseerden Colin Kazim-Richards, Khalid Boulahrouz en Luke Wilkshire.

In de laatste twintig minuten brandde de wedstrijd nog enigszins los. Sebastién Haller miste een goede kans voor Utrecht en zijn doelman Ruiter redde aan de andere kant knap op een schot van Karim El Ahmadi.

Haller kreeg in de slotfase nog een kans, die van de lijn werd gehaald door Terence Kongolo. Ook El Ahmadi had nog een mogelijkheid, maar hij mikte over in kansrijke positie. De slotfase kenmerkte zich door fouten en daardoor kwam er geen winnaar, die de wedstrijd ook eigenlijk niet verdiende.

Bekijk de stand in de eredivisie