Ian Stannard heeft zaterdag op zeer knappe wijze voor het tweede jaar op rij de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De 27-jarige Brit troefde in een sprintje Niki Terpstra af op de streep.

Stannard leek in de tang te zitten van het dominante Etixx-QuickStep, want hij reed samen met drie renners van de Belgische ploeg in een kopgroep.

In de finale vielen Tom Boonen en Terpstra om beurten aan, maar de sterke Brit van Team Sky pareerde alles en versloeg de Nederlander in de spurt in Gent.

Boonen eindigde als derde en wacht nog steeds op zijn eerste zege in de opening van het Vlaamse voorjaar. Stijn Vandenbergh werd vierde. Lotto-Jumbo-kopman Sep Vanmarcke was na veel pech de nummer vijf, voor Greg Van Avermaet, Zdenek Stybar en Philippe Gilbert.

Stannard is de eerste renner die de Omloop Het Nieuwsblad twee keer op rij weet te winnen sinds de Belg Peter Van Petegem in 1997 en 1998.

Haaghoek

Een halfuurtje na de start in Gent van de officieuze opening van het West-Europese klassiekerseizoen sloegen zes renners een gaatje: de Fransen Alexis Gougeard en Christophe Laborie, de Deen Michael Reihs, de Brit Matthew Brammeier en de Belgen Kevin van Melsen en Louis Verhelst.

De Nederlandse Giant-Alpecin-renner Albert Timmer wist samen met de Belg Sean De Bie nog de oversteek vanuit het peloton te maken, waardoor er acht leiders waren.

Sky zette zich met onder anderen Bradley Wiggins op kop van het peloton, dat aan de voet van de Kruisberg, de zesde van elf hellingen, nog maar op drie minuten van het zevental vooraan zat.

De Taaienberg zorgde voor een schifting bij de favorieten. Vanmarcke was door materiaalproblemen het grootste slachtoffer en werd op een half minuutje gereden.

Met nog zo'n 45 kilometer te gaan werden de laatste drie koplopers gegrepen en reden er zo'n zestig renners in de voorste groep. Vanmarcke zat ook weer even bij de voorsten, maar de Belg verloor door een lekke band wederom de aansluiting.

Kopwerk

Het was het sein voor Etixx-QuickStep om de macht te grijpen in de koers. Boonen, Terpstra en Vandenbergh reden samen met Stannard weg uit de voorste groep. Vanmarcke probeerde in een groepje met Van Avermaet en Stybar nog terug te komen. Het trio kwam op veertien seconden, maar ze kregen het gat niet dicht.

Vandenbergh deed vooraan het meeste kopwerk, terwijl Stannard in het wiel van de drie Etixx-QuickStep-renners zat. Met nog 4,5 kilometer te gaan demarreerde Boonen en hij leek op weg naar de winst, maar de Belg viel stil en de vier vooraan kwamen weer samen.

Terpstra zette direct aan, maar ook deze aanval wist Stannard te pareren en in de sprint was de Noord-Hollandse winnaar van Parijs-Roubaix geen partij voor de Brit.

Terpstra: 'Ik dacht Stannard wel aan te kunnen' | Pech nekt Lotto-Jumbo-kopman Vanmarcke in Omloop

Vrouwen

Anna van der Breggen zorgde voor Nederlands succes bij de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. De 24-jarige coureur van Rabobank Liv versloeg in Gent landgenote Ellen van Dijk in de sprint. 

Het Nederlandse duo was op zo'n dertig kilometer van de finish ontsnapt uit het peloton en bleef vooruit. De Britse Elizabeth Armitstead werd derde.

Van der Breggen won de Omloop voor de eerste keer in haar loopbaan. Ze was afgelopen zomer bij het wereldkampioenschap tijdrit met Rabobank-Liv nog zwaar ten val gekomen en brak haar bekken.

Vorig jaar ging de winst ook al naar een Nederlandse. Toen kwam Amy Pieters als eerste over de meet.