De KNVB moet toch nog minimaal een jaar wachten voordat het mag gaan testen met een video-arbiter. Dat hebben de International Football Association Board (IFAB) en de FIFA zaterdag besloten tijdens een vergadering in Belfast.

De IFAB wil eerst meer informatie over de plannen hebben voordat er een besluit wordt genomen over het experiment. 

''Het is de grootste beslissing sinds er wordt gevoetbald'', zei FIFA- secretaris Jérôme Valcke in Belfast. ''Er is geen reden voor haast.''

De KNVB wilde volgend seizoen de primeur hebben door als eerste land ter wereld met een videoscheidsrechter te gaan werken in het KNVB-bekertoernooi. Tijdens 20 tot 25 wedstrijden zou een zogeheten video-assisitent de arbiter adviseren bij rode kaarten, penalty's en doelpunten waar mogelijk een overtreding aan vooraf is gegaan.

Video: IFAB wil geen videobewijs op korte termijn

Video

Lof en steun

De afgelopen twee jaar werden door de KNVB al testen gedaan met een video-assistent, maar die stond daarbij nog niet in contact met de scheidsrechter op het veld. Door het besluit zaterdag in Belfast zal dat dus voorlopig ook niet gebeuren. 

Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB, blijft desondanks positief. "Er is uitvoerig over de video-assistent gediscussieerd en vanuit de Britse leden van de IFAB is er veel lof en steun uitgesproken voor het voorstel van de KNVB", aldus Gijs de Jong

“De IFAB heeft ook aan de adviescommissies gevraagd hier op een bijeenkomst eind april verder naar te kijken. We hebben er vertrouwen in dat we bij de commissies de ruimte krijgen om onze visie en het voorstel over de video-assistent toe te kunnen lichten."