De Spaanse boot Mapfre heeft de vierde etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. Het zeiljacht meerde zaterdag als eerste aan in de haven van Auckland in Nieuw-Zeeland.

De vierde etappe over ruim 5200 mijl (9630 km) startte op 8 februari in Sanya en voerde de vloot via de Zuid-Chinese Zee en de Grote Ocean langs de oostkust van Australië naar Auckland.

Abu Dhabi Ocean Racing arriveerde ruim vier minuten later dan Mapfre als tweede. De Chinese boot Dongfeng voer weer vier minutenn later als derde de finishlijn over. 

De Nederlandse boot Brunel eindigde als vijfde. De achterstand op de winnaar bedroeg een kleine vier uur. Het jacht van schipper Bouwe Bekking lag dagenlang aan de leiding, maar raakte vorig weekeinde de eerste positie kwijt door een koers te kiezen waar de wind stilviel. De boot had wel als eerste het zuidelijk halfrond bereikt. 

'Super blij'

De vierde etappe werd pas in de slotfase beslist. Mapfre trok uiteindelijk aan het langste eind. Invalschipper Xabi Fernandez kon zijn geluk niet op. "Super blij, super blij", zei de Spanjaard na binnenkomst in Auckland.

"Het was een erg moeilijke etappe en vooral de laatste dagen waren zwaar. Aanvankelijk hadden we het lastig met Abu Dhabi en Dongfeng, want we waren wat langzamer, ook in de Doldrums. Vanmorgen zagen we ze vlakbij ons en waren we in staat om ze in te halen. Daarna konden we de leiding vast houden."

Abu Dhabi en Dongfeng leiden na de vierde etappe gezamenlijk het klassement in de zeilrace om de wereld met acht punten. In het klassement bezet Team Brunel, dat de tweede etappe won, de derde plaats met veertien punten.

De vijfde etappe start op 15 maart. Dan vaart de vloot over een afstand van 6776 zeemijlen naar het Braziliaanse Itajai.