De Belgische wielrenner Greg van Avermaet wordt verdacht van dopinggebruik. Eén van de topfavorieten voor de winst in de Vlaamse openingswedstrijd Omloop het Nieuwsblad moet op vrijdag 13 maart voor de dopingcommissie van de Belgische wielerbond verschijnen.

Dat melden de Belgische kranten Het Nieuwsblad en De Standaard zaterdag.

Van Avermaet wordt ervan verdacht verboden injecties met herstelmiddelen te hebben gekregen van sportarts Chris Mertens. Tegen deze zogenoemde 'ozondokter' loopt in België al geruime tijd een onderzoek.

De renner van BMC ontkent elke vorm van dopegebruik, dat zou dateren van voor 2011. "Ik ben onschuldig. Ik ben ervan overtuigd dat alles goed zal komen", zei hij vlak voor de start van de Omloop.

Er is ook geen positieve dopingtest. Van Avermaet rijdt sinds 2011 voor BMC. Daarvoor reed hij vier jaar in dienst voor het Belgische Lotto.

Van Avermaet gaat ondanks de beschuldigingen zaterdag wel gewoon van start in Omloop het Nieuwsblad. Dat heeft BMC laten weten. Uit een intern onderzoek zijn geen overtredingen naar voren gekomen.

De Amerikaanse formatie bevestigt wel dat Van Averemaet zich heeft laten behandelen door Mertens, maar BMC heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat de renner iets verkeerd heeft gedaan of dopingregels heeft overtreden. 

'Zware aantijgingen'

''Het zijn zware aantijgingen die in de krant staan", zegt Alan Peiper, ploegmanager bij BMC. ''Ik kan moeilijk commentaar geven op de affaire. Het onderzoek loopt. Maar Greg staat vandaag zeker aan de start van de Omloop. Ik zie geen reden om hem van de fiets te houden. Dit zijn nu natuurlijk geen ideale omstandigheden om als favoriet te starten in de Belgische openingsklassieker."

Volgens Het Nieuwsblad riskeert Van Avermaet een schorsing van twee jaar.

'Ozondokter'

Justitie in Leuven heeft meer dan twintig sporters gevonden die 'klant' waren bij dokter Chris Mertens, die zich zou bezighouden met illegale ozontherapie waarbij bloed wordt afgetapt, behandeld met ozon en daarna in het lichaam wordt teruggebracht.

Onder anderen de Belgische veldrijders Tom Meeusen en Bart Wellens en voetballer Karel Geraerts zouden zich tot de klantenkring van de omstreden dokter mogen rekenen.

Van Avermaet ontkent dopinggebruik: 'Ik ben niet ongerust'