Dafne Schippers is vol vertrouwen voor de EK indoor die over een week beginnen in Praag. De 22-jarige Nederlandse zal als grote favoriete aan de start staan van de 60 meter, maar heeft daar geen problemen mee.

"Ik begin er al gewend aan te raken", zegt Schippers, die afgelopen zomer definitief doorbrak met goud op de 100 en 200 meter bij de EK outdoor. "Het klinkt misschien gek, maar vanaf mijn juniorentijd moet ik al omgaan met de rol van topfavoriete. Het voelt voor mij absoluut niet als een last."

De Utrechtse moest wel haar draai vinden in de vracht aan aandacht na haar titels in Zürich en de uitverkiezing tot beste Europese atlete van het jaar 2014.

"Er kwamen honderden aanvragen binnen. Tot huwelijksaanzoeken aan toe. Ik ben blij dat ik een managementbureau in de arm heb genomen om dat allemaal goed af te wikkelen, want ik kon dat echt niet aan in mijn eentje."

Bart Bennema, de coach van Schippers, vindt dat zijn pupil goed is omgegaan met haar nieuwe status. "Het kost haar wel energie, ik denk dat weinig mensen écht begrijpen hoe het is. Daar moet je in de trainingen soms wat rekening mee houden, maar ik vind dat ze dat best goed doet."

Blessurevrij

Schippers denkt dat ze er goed voor staat voor de EK in Praag, die van 6 tot en met 8 maart worden gehouden. "Ik ben voor het eerst in mijn carrière de winter blessurevrij doorgekomen en heb heel specifiek op de start getraind. Ik weet hoe ik het moet doen."

De Nederlandse voert de Europese ranglijst op de 60 meter aan met 7,09 seconden. "Die tijd liep ik in een race waarin alles wel klopte. Ik hoop dat ik in Praag nog sneller kan."

"Het lastige van de 60 meter is dat het zo kort is. Je hebt niet de tijd om na te denken. Of het goed is gegaan, zie je aan de tijd. Ik geloof zeker dat er rek in zit. Als mijn start in orde is, komt het goed. Dan lig ik na 30 meter op volle snelheid."

Meerkamp

Na de EK indoor verlegt Schippers haar aandacht weer naar de meerkamp, haar oude stiel. Ze zal de hele maand in Florida vertoeven om zich voor te bereiden op de de zevenkamp in Götzis. Na die prestigieuze wedstrijd eind mei neemt ze een beslissing over haar toekomst tot en met de Olympische Spelen van Rio in 2016.

"Ik maak dan de keuze voor de sprint of de meerkamp. Op beide onderdelen kan ik heel ver komen. Het wordt dus een keuze op gevoel."

"Op dit moment weet ik het nog echt niet en ik ben er eerlijk gezegd ook totaal niet mee bezig. Eerst maar eens de EK en dan zien we weer verder.’’

Coach Bennema: 'Schippers kan mee met wereldtop op sprint' | Atletiekunie rekent op medailles bij EK indoor