Balgevoel presenteert een prominente gastcolumnist, die anoniem wenst te blijven om problemen met zijn vaste opdrachtgever te voorkomen.

Allereerst wil ik de mensen van Balgevoel even heel hartelijk bedanken: leuk dat ik ook een keer een column mag schrijven op deze plek. Ik doe dat graag, want er moet me iets van het hart.

Het zal wel weer aan mij liggen, maar ik heb me donderdagavond dood geërgerd aan de manier waarop de media over Feyenoord berichtten. Op straat dacht een mevrouw dat ik een supporter van ADO Den Haag was, zo groen en geel zag ik.

Oké, die wedstrijd heeft even stilgelegen, dat heb ik natuurlijk ook wel gezien. Maar dat wisten we toch met zijn allen van tevoren? Ik denk dat het geen toeval is dat de UEFA een Fransoos aanstelde als scheidsrechter voor deze wedstrijd, want die doen heel de dag niks anders dan staken.

In De Kuip dus ook, maar dan roept iedereen meteen: Feyenoord weer. Ik zal het wel weer niet mogen zeggen, maar ik vind dat dus kwalijk.

Weet u welke stad ook in Frankrijk ligt? Nancy. Doet die naam nog een belletje rinkelen? Jazeker, die Fransen naaiden Feyenoord in 2006 ook al eens een oor aan, maar de UEFA stuurt doodleuk iemand uit dat land naar De Kuip. Ik zal wel weer de gebeten hond zijn, maar ik denk dan: kan dat zomaar?

Kwajongens

Vroeger was het bij voetbal heel normaal dat je tijdens de wedstrijd een beetje over de tribunes zwierf. Dat deden wij bij Velox ook: eerste helft achter de ene goal en dan in de rust omlopen naar de andere kant. En dan flikte je weleens wat, onderweg. Kwajongens. Kreeg je een tik van oom agent.

Voor zover ik weet heeft daar nooit iemand een pagina over volgeschreven in de krant, maar als het de Feyenoord-aanhang is die op zo'n tribune een beetje in beweging komt, dan is de wereld ineens te klein.

Zo zijn ze, die Fransen. Maar vervolgens wél met zijn allen een president kiezen die Hollande heet. Alsof ze het beste met ons voor hebben. Ik vind dat op zijn zachtst gezegd hypocriet. 

Wist u dat half Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog heulde met de nazi's? Die waren nota bene nog fanatieker dan de moffen zelf. Tegenwoordig heeft Frankrijk een van de zwakste EU-economieën na Griekenland en Italië. 

Dan denk ik: laat ze eerst daar eens wat aan doen, voordat ze in Rotterdam voetbalwedstrijden komen stilleggen met die pedante gebaartjes. En leer eens een beetje Engels. Maar goed, dat zal wel weer aan mij liggen.

Aan de Oude Haven, waar de politie de supporters van AS Roma opving, hadden Rotterdammers papieren achter de ramen gehangen met de tekst: "Sorry voor de schade aan jullie fontein", maar dan in het Italiaans natuurlijk, want anders kunnen ze het niet eens lezen en ben je feitelijk voor de kat z'n viool bezig met die vellen papier.

Overdreven

Was dat nou helemaal nodig, die excuses? In Rome stond die fontein namelijk al weer vrolijk te spuiten. Dan vraag ik me af waar we nou met zijn allen moeilijk over lopen te doen. En dan nog eens iets: is er eigenlijk iemand die die fontein nou echt mooi vindt?

Ik heb dat ding eens even opgezocht op de computer: Fontana della Barcaccia, schijnt hij te heten. Alleen die naam al. Zo overdreven. Het schijnt 'Fontein van de Lekkende Boot' te betekenen. Daar ga je al weer. Dat zeggen ze er dus nooit bij, op het journaal en in de krant, dat die boot allang lek was.

De reparatie kostte een paar duizend euro. Weet u wat die spelers van AS Roma verdienen? Die kunnen, als ze dat willen, allemaal twaalf van die fonteinen in hun achtertuin zetten en dan moeten wij zeker excuusbriefjes ophangen als er eentje stuk gaat? Enfin, Feyenoord is uitgeschakeld. De media en de UEFA hebben weer hun zin. Maar dat zal ik wel weer niet mogen zeggen.