Nederland behoudt na de resultaten in de zestiende finales van de Europa League de negende plaats op de coëfficiëntenlijst van de UEFA, op basis waarvan de Europese voetbalbond de tickets voor de Champions League en Europa League verdeelt.

Donderdag werden PSV en Feyenoord uitgeschakeld in Europa. Ajax bereikte wél de laatste zestien in het op een na belangrijkste Europese bekertoernooi.

Nederland ziet, ook met de resultaten van het najaar meegerekend, dit seizoen de achterstand op nummer acht Oekraïne iets oplopen, terwijl de voorsprong op nummer tien België wat afneemt.

De kans is groot dat Oekraïne verder afstand neemt, aangezien Sjachtar Donetsk, Dnjepr Dnjepropetrovsk en Dinamo Kiev nog Europees actief zijn, terwijl de eredivsie nog maar één ijzer in het vuur heeft.

De voorsprong van Nederland op de nummer elf en twaalf, respectievelijk Zwitserland en Turkije, oogt geruststellend.

Pas als Nederland naar de dertiende plaats zakt is er sprake van grote gevolgen. Dan moet de eredivisie zijn rechtstreekse Champions League- en Europa League-ticket inleveren.

Gevolgen

Op korte termijn verliest Nederland op de ranking die wordt samengesteld op basis van de resultaten in de afgelopen vijf jaar echter de sterke jaargangen 2010/2011 en 2011/2012, waarin de eredivisieclubs veel punten veroverden, zeker ten opzichte van de jaren die zouden volgen.

Op basis van de uitslagen van louter deze jaargang staat Nederland voorlopig veertiende en afgelopen seizoen deden liefst vijftien competities het beter dan de eredivisie.

Gudde vreest voor zware boete na onrustig duel met Roma | Rutten baalt van fans: 'Dit schaadt Feyenoord'