AMSTERDAM - Max van Heeswijk heeft de gele leiderstrui in de Vuelta a España overgenomen van zijn teamgenoot Floyd Landis. De Nederlandse coureur won in de tweede etappe een tussensprint en verkreeg daarmee zes bonificatieseconden. Zijn ploeg won zaterdag al de ploegentijdrit. Alessandro Petacchi (Ita, Fassa Bortolo) won de massasprint in Burgos met overmacht.

Van Heeswijk heeft in het algemeen klassement twee seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Benoît Joachim (Lux). De Nederlander wordt maandag de eerste Nederlander in twaalf jaar met het 'amarillo' om zijn schouders en de tiende in totaal. Jelle Nijdam was in 1992 de laatste.

Moeizaam

De tweede etappe over 207 kilometer van Léon naar Burgos kwam maar zeer moeizaam op gang. Het tempo van het peloton lag in de eerste uren bijzonder laag. Na de eerste tussensprint in Moratinos (72km) kwam de koers in beweging. Max van Heeswijk won daar de tussensprint en nam de leiderstrui al virtueel over van Landis. Bram Tankink (Quick-Step) en Ricardo Serrano (Spa, Cafés Baqué) ontsnapten na de tussensprint uit het peloton en kregen aan maximale voorsprong van zeven minuten.

Door de ferme wind ontstonden er verschillende waaiers en brak het peloton na 112 kilometer in verschillende stukken. Twintig kilometer later kwamen de groepen echter weer bij elkaar en werd de achtervolging op de vluchters ingezet. De voorsprong slonk snel en de Fransman Julien Laidoun (AG2R) besloot de twee in zijn eentje te achterhalen. Na 170 kilometer ging hij erop en erover en alleen Tankink kon ternauwernood zijn wiel houden.

Laidoun en de vermoeide Tankink konden niet op tegen de toenemende snelheid van het peloton en twintig kilometer voor de meet kwam het peloton bijeen. Ondanks meerdere vluchtpogingen was een massasprint onontkoombaar.

Petacchi toonde zich daarin heer en meester en boekte zijn negende ritzege in de Ronde van Spanje. Erik Zabel (Dui, T-Mobile) werd tweede en Óscar Freire (Spa, Rabobank) legde beslag op de derde plaats.