Oud-olympisch kampioen op de 1000 meter Gerard van Velde verwacht dat het verschil tussen goud, zilver en brons bij het WK sprint komend weekend in Kazachstan op de kilometer zal worden gemaakt.

"En juist daar ligt voor Michel Mulder de uitdaging", zei de coach van team beslist.nl donderdag in het WK-hotel in Astana.

"Het is de afstand waarop hij gezien zijn voorseizoen nu nog steeds wat tekortkomt. Ook voor mij is het daarom een verrassing waartoe hij vooral op de 1000 meter hier in Kazachstan in staat zal zijn."

Michel Mulder, die vrijdag zijn 29e verjaardag viert, kan zondag in het fraaie IJspaleis Alau de eerste Nederlandse schaatser worden met drie wereldtitels op de sprint, ook nog eens op rij allemaal.

De olympisch kampioen op de 500 meter miste in november echter nogal wat trainingen en wedstrijden door een uitstapje naar het WK inline-skaten in Argentinië. "Mede daardoor is hij nu geen favoriet'', benadrukte Van Velde, die Mulder bij de WK afstanden twee weken geleden eindelijk weer in de 34 seconden zag rijden op de 500 meter.

Verbeteringen

"Die Rus, Pavel Koelizjnikov, en Hein Otterspeer zijn de titelkandidaten. Maar ik zie nog altijd verbeteringen bij Michel. Hij rijdt technisch beter, schaatst harder en wordt fysiek ook nog steeds fitter."

"Dus wie weet wat er voor hem toch nog mogelijk is. Alleen de sprinter die al zijn vier races goed rijdt, wordt wereldkampioen. Dat geldt voor Mulder, maar natuurlijk ook voor Koelizjnikov en Otterspeer. Het wordt sowieso een mooi toernooi. Er staat veel niveau aan de start.''

Mulder zelf sprak zijn tevredenheid uit over de omstandigheden in Astana. "Ik sta te zweten op het ijs, dat heb ik het hele seizoen nog niet meegemaakt. Dat komt door de aangename warmte in de hal. Voor sprinters is dat ideaal. Ook het ijs is van superkwaliteit.''

Het fraaie IJspaleis Alau heeft wel wat weg van de olympische schaatshal van Sotsji, waarop Mulder naast goud  op de 500 meter ook nog brons op de 1000 meter veroverde.

"Ja, het lijkt er inderdaad op, maar mijn gevoel is natuurlijk niet hetzelfde. Het is wel een verademing om op deze baan te rijden. Het zou een perfecte trainingsaccommodatie voor ons zijn. Ik kan alleen maar hopen dat het nieuwe Thialf zeker qua klimaat in de hal ook zo mooi wordt.''

De derde Nederlandse deelnemer bij de mannen is Pim Schipper. Het WK sprint start zaterdag.