Nederlandse tennissers die volgend jaar in het enkelspel deel willen nemen aan de Olympische Spelen zullen nog behoorlijk moeten stijgen op de wereldranglijst.

Een plaats bij de beste veertig van de wereld biedt pas zekerheid over deelname aan het tennistoernooi in Rio.

Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde kwalificatie-eisen die NOC*NSF heeft opgesteld in samenspraak met de tennisbond KNLTB.

NOC*NSF stelt zich daarmee opnieuw strenger op dan de internationale tennisfederatie ITF die een plaats in de top 56 eist.

Voor de Nederlandse sportkoepel is die klassering alleen toereikend als er daarbij een top zestien-resultaat kan worden overlegd in een van de Grand Slams of Masters-toernooien komend najaar of volgend voorjaar.

Bij de mannen is Robin Haase momenteel de best geklasseerde Nederlander op de 102e plaats. Kiki Bertens is de hoogst geklasseerde Nederlandse tennisster op plek 73.

Dubbelspel

Voor het mannen- en vrouwendubbelspel moeten Nederlandse koppels bij de beste 24 horen op basis van een ranglijst die wordt opgemaakt uit de single- en dubbelranking.

Op de Olympische Spelen is het alleen mogelijk om met een landgenoot te dubbelen. In totaal kunnen 32 koppels meedoen aan het dubbeltoernooi bij de mannen en de vrouwen en zestien gemengde koppels.

Michaëlla Krajicek staat op de lijst van beste dubbelaars op de 25e plaats. Ze wil graag met Kiki Bertens naar Rio. Jean-Julien Rojer is veruit de beste Nederlandse dubbelaar op de tiende plaats. Bij de Spelen in Londen was hij actief in het dubbelspel met Robin Haase en dat hij zou hij in Rio graag weer doen.

De ranglijst van 6 juni 2016 is bepalend. Toernooien waar vanaf het najaar aan de aanvullende eis van NOC*NSF kan worden voldaan in het enkelspel zijn de Grand Slams en de toernooien in Cincinnati, Montreal/Toronto, Shanghai, Parijs, Indian Wells, Miami (mannen), Cincinnati, Montreal/Toronto, Peking, Indian Wells, Miami en Madrid (vrouwen).

Rojer wil met Haase naar Spelen van Rio de Janeiro