BRUSSEL - Racing Genk heeft zondag voor de tweede maal in de clubhistorie de landstitel in België veroverd. Het elftal van de Nederlandse trainer Sef Vergoossen speelde tegen Westerlo weliswaar met 0-0 gelijk, maar profiteerde van de nederlaag van concurrent Club Brugge (5-3) bij Sint Truiden.

Met nog één speelronde te gaan heeft Genk nu vier punten voorsprong op Brugge. Beide ploegen zijn verzekerd van de voorronde van de Champions League. Anderlecht, dat met 0-1 won bij Lokeren, doet net als Excelsior Moeskroen mee aan de UEFA-beker.

Vergoossen

Vergoossen noemde het kampioenschap terecht: "De cijfers zeggen veel. We maken de meeste goals en verliezen slechts twee keer." Pas in de slotfase hield de Limburger echt rekening met de titel. "De laatste weken waren we gretig en fris. Toen Brugge fouten maakte, hebben we ons doel langzaam bijgesteld."

Champions League

Voor Genk lonkt nu deelname aan de lucratieve Champions League - mits de formatie de voorronde overleeft - maar Vergoossen blijft bescheiden. "De Champions League is belangrijk, maar we blijven een klein voetballand en mogen dan ook de competitie niet uit het oog verliezen."

Na het laatste fluitsignaal bestormden de 4000 meegereisde Genk-fans het veld op om de titel te vieren. Alle voetballers waren op tijd de catacomben ingevlucht, op één na. Die Genk-speler werd dan ook snel van zijn kleren beroofd en bereikte poedelnaakt de kleedkamer.

Volksfeest

Gelijktijdig startte in Genk een groots volksfeest. Ongeveer .000 supporters hadden de wedstrijd op een groot beeldscherm gevolgd. Na het gelijkspel tegen Westerlo vielen vele fans elkaar huilend van vreugde in de armen.

Ook voor Genk-voorzitter Jos Vaessen was het een emotionele dag. "Ik heb in 35 jaar als bedrijfsleider nooit zoveel slapeloze nachten gehad als de laatste weken. Tijdens de wedstrijd was ik enorm zenuwachtig. Nu de titel binnen is, zal ik geen liters bier gaan drinken. Ik ben namelijk geheelonthouder. Maar ik geniet er net zoveel van als iemand die straks stomdronken is."

Onderin waren Beveren en Eendracht Aalst al veroordeeld tot degradatie. Voor Beveren is er echter plotseling weer hoop, omdat RWDM geen licentie voor het komend seizoen krijgt. Dat zou betekenen dat Beveren op het hoogste niveau mag blijven voetballen.