ZANDVOORT - Christijan Albers is een winnaar. Voor minder dan de overwinning racet hij liever niet. Na de achtste race in de DTM was het voor één keertje anders. Het 25-jarige racetalent uit Laren, kandidaat voor een stoeltje in de formule 1, juichte op Zandvoort om de derde plaats. "Nooit was ik zo blij op het laatste treetje van het erepodium."

De achtste wedstrijd in de populaire Deutsche Tourenwagen Masters werd voor 73.000 toeschouwers gewonnen door de Zweed Mattias Ekström voor zijn Duitse Audi-teamgenoot Martin Tomczyk. Jeroen Bleekemolen eindigde in een Opel Vectra in de tumultueze wedstrijd op der 13e plaats en bleef voor de 8e keer op rij buiten de punten.

De winnaar van Zandvoort verstevigde met zijn derde seizoenszege de leidende positie in het klassement. Op totaal 61 punten kwam hij 13 punten voor op Albers met 48. Er volgen nog twee wedstrijden, in Brno en Hockenheim.

Nul-resultaat

De Nederlander achtte zich nog niet uitgeschakeld voor de titel: "Ik had dit seizoen twee keer een nul-resultaat. Dat kan Ekström ook nog overkomen".

Dit was de krijgshaftige taal die de racedirectie van Mercedes graag van hem hoort. Albers had recentelijk een schrobbering gekregen na zijn twee 'nullen'. Hij concentreerde zich onvoldoende op de DTM omdat hij te veel bezig zou zijn met zijn toekomst in een andere klasse. In december rijdt hij in Jerez proef in de F1-bolide van Jordan.

Albers

Albers scheurde in elk geval met extra inspiratie over de zonverhitte 4307 meters van Circuit Park Zandvoort. Hij was het hele weekeinde de snelste Mercedes-rijder maar om een of andere reden ging het mis in de ultieme kwalificatie om de pole-position.

Hij moest in de race van de 7e positie vertrekken en dat ontnam hem in feite al de kans op de triomf die hij vorig jaar wel behaalde. "In dat licht is de derde plaats een overwinning", vond Albers die de kritische opperbaas Norbert Hauch weer recht in de ogen kon kijken. De invloedrijke Duitser deelde in het voorbijgaan een schouderklopje uit.

Ekström

Audi heerste in het weekeinde op Zandvoort. Zowel in de training als in de wedstrijd. Ekström leverde de leidende positie twee keer heel eventjes in. Dat was bij de twee verplichte pitstops voor alle rijders. Na de herstart vanwege het ongeluk schermde ploeggenoot Tomczyk de koppositie af voor de oprukkende Albers die - ook door versleten banden - ronden voor het einde berustte in de 3e plaats.

DTM

De DTM is een perfect georganiseerde serie autoraces onder strakke Duitse regie die jaarlijks enorm aan populariteit wint. Niet voor niets kwamen er 73.000 kijkers naar het circuit in de duinen. Door een spectaculaire crash van de 30-jarige Schot Peter Dumbreck kwam plotseling lachwekkend amateurisme boven. Dumbreck sloeg met zijn Opel drie keer over de kop. Hij kwam ongedeerd uit zijn wrak kruipen. Het circuit lag bezaaid met brokstukken. De race moest na 23 van de 36 ronden worden onderbroken om de boel op te ruimen.

De herstart verliep chaotisch na onvoorstelbaar gegoochel met reglementen. Allerlei beslissingen werden herroepen. De Italiaan Emmanuele Pirro kreeg een pitstop cadeau en de Brit Gary Paffett hoefde ene stop-and-go-straf niet uit te voeren. Albers werd voor de herstart teruggezet van de 4e naar de 6e plaats. "Er klopte niks van", stelde hij, "maar ik ben ze wel voorbij geraasd voor die mooie 3e plaats."