AMSTERDAM - Ajax had de nieuwe voorzitter het liefst uit de eigen vereniging gekozen. Maar de beoogde kandidaten wilden niet of waren niet beschikbaar. Dus wordt John Jaakke de opvolger van Michael van Praag. De 47-jarige advocaat, geboren in Hilversum, treedt pas in het najaar van 2003 aan.
Ajax

Van Praag blijft voorlopig voorzitter en zal de nieuwe man inwerken bij de club en introduceren in de voetbalwereld, zoals bij de UEFA en G 14 (het verbond van Europese clubs). Door 'zakelijke omstandigheden' kan Jaakke ook pas volgend jaar beginnen. Hij blijft verbonden aan het Amsterdamse advocatenkantoor Van Doorne, met als specialisme fusies en overnames. Jaakke wordt dus geen betaalde (en fulltime) preses.

De ledenraad van de vereniging Ajax (het orgaan dat de nieuwe voorzitter benoemt) koos Jaakke unaniem als de nieuwe preses. Johan Cruijff, door de huidige preses Michael van Praag naar voren geschoven, was niet beschikbaar, terwijl KLM-topman Leo van Wijk niet voldoende tijd kan vrijmaken voor de functie. Van Praag erkende dat Van Wijk de grootste kandidaat was.

Van Wijk

"Ik zit niet zodanig in de tijd dat ik voorzitter kan worden. Ik ben veel in het buitenland en vanuit mijn huidige functie is het moeilijk dat te combineren met een baan als voorzitter", zei Van Wijk. Namens de ledenraad gaf Van Wijk ook toe met Cruijff te hebben gesproken. "Maar hij is niet benaderd, hij was niet beschikbaar. Net als ik zelf."

Van Praag vindt het geen veeg teken dat Ajax niemand uit de eigen kring kon vinden. Zelf was hij ook een buitenstaander toen hij aantrad. Twee dagen voordat Van Praag begon werd hij pas lid van de club.

Jaakke

Jaakke is ook nog geen lid van Ajax. Hij heeft ook nooit gevoetbald. Hij zei ongelooflijk blij en trots te zijn. Hij nam de beslissing op emotionele gronden. Jaakke is een voetbalsupporter die als kind al bij Ajax komt en vroeger met zijn broer stiekem over de hekken klom om de wedstrijden te kunnen zien. "Het besturen zit in mijn bloed. En wie zou niet blij en trots zijn als hij voorzitter wordt van Ajax?"