Felipe Massa vindt dat Max Verstappen te vroeg de overstap heeft gemaakt naar de Formule 1.

De 17-jarige Nederlander wordt volgende maand in Melbourne de jongste coureur ooit in de koningsklasse van de autosport, na slechts één seizoen gereden te hebben in de Formule 3.

"Ik vind hem fantastisch. Hij heeft alles gewonnen wat hij kon winnen tot nu toe, maar ik vind het wel te vroeg voor zijn debuut in de Formule 1. Hij heeft nog niet eens een rijbewijs", aldus de Braziliaanse Formule 1-coureur van Williams tegenover Crash.net.

"Verstappen zal zeker snel zijn, maar het gaat ook om ervaring en die mist hij nog. Daardoor kan hij ongelukken of problemen veroorzaken. Hopelijk gebeurt dat niet bij hem."

Massa (33) maakte zelf zijn debuut op 20-jarige leeftijd voor Sauber in 2002. Na een teleurstellend seizoen werd hij een jaar testrijder, om in 2004 weer terug te keren in de Formule 1 bij Sauber.

"Toen ik begon was ik te jong. Achteraf was ik liever een jaar later begonnen. Eén jaar meer ervaring scheelt veel."

Nieuwe regels

Volgens Massa zouden de nieuwe regels van de FIA ook moeten gelden voor Toro Rosso-coureur Verstappen. Vanaf 2016 moeten Formule 1-coureurs minimaal 18 jaar zijn, een geldig rijbewijs hebben en succes behaald hebben in lagere raceklasses.

"Het is vreemd dat de FIA Verstappen eerst heeft toegelaten bij Toro Rosso en vervolgens de regels heeft aangepast. De FIA zou meer moeten doen om de andere raceklasses te verbeteren. Als coureurs van het karten via de Formule 3 direct naar de Formule 1 gaan, waarom hebben we dan GP2 en GP3? Coureurs moeten juist in die klasses ervaring opdoen."