Ajax beschikt over verreweg het jongste elftal van de overgebleven 32 clubs in de Europa League.

De Amsterdammers stelden vorige week in de eerste ontmoeting met Legia Warschau in de zestiende finales een team op met een gemiddelde leeftijd van 21,91 jaar.

Jasper Cillessen en Nick Viergever waren de enige Ajacieden aan de aftrap die in de jaren tachtig werden geboren. Met zijn achttien jaar fungeerde Riechedly Bazoer als de benjamin van het gezelschap.

De op een na jongste ploeg in de afgelopen Europa League-ronde was PSV, dat aan het duel met Zenit Sint-Petersburg begon met spelers die gemiddeld 23,27 jaar oud waren. Bij de Eindhovenaren was Jetro Willems met zijn 20 jaar de jongste speler en Andrés Guardado met zijn 28 jaar de oudste.

Bekijk de grafiek van de gemiddelde leeftijden in de Europa League

Het Deense Aalborg was het enige andere team waarbij de gemiddelde leeftijd van de basisspelers onder de 24 jaar lag: 23,82 jaar. Sporting Lissabon en Liverpool deelden de vierde plaats op deze rangschikking met een moyenne van 24,27 jaar.

Feyenoord

Feyenoord-coach Fred Rutten koos vorige week in het eerste duel met AS Roma voor een relatief oud team. De gemiddelde leeftijd bedroeg 26,73 jaar, vooral door de routiniers Luke Wilkshire en Khalid Boulahrouz en de eveneens ervaren Lex Immers, Karim El Ahmadi en Colin Kazim-Richards.

Toch waren er nóg elf teams waarbij de gemiddelde leeftijd nog hoger lag. Met een moyenne van liefst 29,27 jaar voerde Fiorentina deze lijst aan, voor Trabzonspor en Guingamp (beide 28,18 jaar).

De oudste speler in de heenwedstrijden van de zestiende finales was Dinamo Kiev-doelman Olexandr Shovkovskiy met zijn 40 jaar. Bazoer was de jongste speler.

Returns

Ajax verdedigt donderdagavond vanaf 19.00 uur een 1-0 voorsprong tegen Legia Warschau. PSV moet vanaf 18.00 uur juist een 1-0 achterstand goedmaken tegen Zenit Sint-Petersburg om de achtste finales te bereiken.

De aftrap bij Feyenoord-AS Roma is om 21.05 uur. Na de 1-1 in Rome hebben de Rotterdammers voldoende aan een doelpuntloos gelijkspel.

Bekijk het volledige programma in de Europa League