Het WK voetbal in 2022 in Qatar moet worden gehouden in november of december.

Dat is de aanbeveling van de speciale werkgroep van de wereldbond FIFA die naar de beste data heeft gezocht voor het veelbesproken toernooi.

De finale zou dan op vrijdag 23 december plaatsvinden, zo melden bronnen aan persbureau Reuters.

''Ik zie geen andere optie dan een van deze twee maanden'', zei sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, de voorzitter van de werkgroep, tegen de BBC.

Een WK in januari of februari is volgens de sjeik niet wenselijk. ''Dan botst het met de Olympische Winterspelen en dat willen we niet.''

Video: Werkgroep wil WK 2022 in november en december

Inkorten

De eindronde in mei houden, wat de associatie van Europese clubs (ECA) bepleit, is uitgesloten. De zorgen over de extreme hitte in de zomermaanden zijn te groot, aldus Salman. ''We moeten het verplaatsen naar de winter.''

De organisatie van het toernooi is ook akkoord met november of december. "Welke beslissing er ook wordt genomen. We zijn op elk moment klaar om gastheer te zijn", aldus Hassan Al Thawadi, hoofd van het organisatiecomité.

De kans bestaat dat het WK in 2022 korter duurt dan de 4,5 week in Brazilië afgelopen zomer. Er gaan stemmen op om die periode in te korten en de voorbereiding ook terug te brengen naar twee weken.

Grote gevolgen

Al sinds de toewijzing van het WK aan Qatar is er discussie over de speelmaand. Hoewel de organisatie beweert dat het land beschikt over geavanceerde koeltechnieken die voetballen onder extreme temperaturen mogelijk maken, is inmiddels wel duidelijk dat de FIFA kiest voor verplaatsing naar de winter.

Voorzitter Sepp Blatter sprak eerder al zijn voorkeur uit voor november of december. De werkgroep geeft nu ook duidelijk deze aanbeveling af. ''We komen dinsdag nog een keer bij elkaar in Doha, maar ik hoop dat we er nu uit zijn zodat dit vraagstuk voorgoed is opgelost'', aldus de sjeik.

Het verschuiven van het toernooi naar de winter heeft grote gevolgen voor de Europese speelkalender. Daar lopen bijna alle competities tijdens de wintermaanden gewoon door, al hebben veel landen net als in de eredivisie van eind december tot half januari een korte winterstop.

De FIFA velt op 20 maart in Zürich het finale oordeel over de speelmaand.