Roger Federer heeft ervoor gekozen dit jaar helemaal niet in actie te komen in de Davis Cup.

De Zwitser, als tweede geplaatst, had maar 56 minuten nodig om zich te ontdoen van Michail Joezjni: 6-3 en 6-1.

In de tweede ronde van het toernooi in Dubai neemt Federer het op tegen de winnaar van de partij tussen de Spanjaarden Fernando Verdasco en Guillermo Garcia-Lopez.

Federer versloeg Joezjni voor de zestiende keer op rij. Er zijn slechts twee tennissers die meer wedstrijden op rij ongeslagen zijn tegen een bepaalde tegenstander. De Amerikaan Ivan Lendl was ooit zijn landgenoot Tim Mayotte zeventien keer op rij de baas.

De langste reeks is echter die van Rafael Nadal tegen Tomas Berdych. De Tsjech wist achttien keer op rij niet te winnen van de Spanjaard. Pas in de kwartfinales van de Australian Open van dit jaar wist Berdych die serie te doorbreken.

8985 aces

Naast zijn zegereeks tegen Joezjni is Federer op weg naar nog een bijzondere mijlpaal. In de partij tegen de Rus sloeg hij acht aces, wat het aantal aces in zijn carrière op 8985 bracht.

Daarmee benadert Federer Goran Ivanisevic, Ivo Karlovic en Andy Roddick, die sinds 1991 de enige spelers zijn die de grens van 9000 aces in hun loopbaan wisten te passeren.