Niklas Moisander verruilt Ajax na dit seizoen zo goed als zeker voor Sampdoria, maar voorlopig wil de Fin niet aan zijn naderende overgang naar de Italiaanse club denken.

"Ik concentreer me nu voor honderd procent op Ajax, ik geef alles voor deze club", aldus Moisander, die twee weken geleden onderhandelde in Italië.

De overgang van de 29-jarige centrumverdediger lijkt nog niet definitief. "Ik mag en kan er zelf nu ook niets over zeggen. Het is ook niet zo dat ik deze week al gepresenteerd word. Dat wil ik niet en dat lijkt me ook niet juist naar Ajax toe. Maar het is wel dichtbij. Ik denk dat het wel goed komt."

Moisander mocht afgelopen winterstop niet vertrekken bij Ajax omdat de club hem achterin niet wilde missen. Maar vorige week werd hij wel gepasseerd in de heenwedstrijd in de zestiende finales van de Europa League tegen Legia Warschau en speelde Nick Viergever op zijn positie.

"Ik was daar wel een klein beetje door verrast, maar de trainer heeft uitleg gegeven en die accepteer ik. Hij zei dat Nick energie geeft aan de ploeg. Hij is meer een killer dan andere verdedigers."

"Of ik me kon vinden in die kritiek? Het was denk ik vooral kritiek op de hele achterhoede, iedereen heeft zo zijn kwaliteiten en Nick heeft het denk ik goed gedaan."

Onzekerheid

Tegen Legia (1-0 winst) viel Ajax na een redelijke eerste helft ver terug en ook zondag bij Willem II (1-1) waren de Amsterdammers een stuk minder. Volgens Moisander, die in Tilburg weer centraal achterin stond, is die terugval ook tekenend voor de Amsterdammers na de winterstop.

"Opnieuw is het niet gelukt om negentig minuten goed te zijn. Dat doet pijn. We begonnen slordig na rust, gaven Willem II meteen het gevoel dat er wat te halen viel. En misschien sluipt er bij ons dan ook wat onzekerheid in. Het vertrouwen is op dit moment niet super door de mindere resultaten."

Het gelijkspel in Tilburg zorgde ervoor dat het gat met koploper PSV is opgelopen tot veertien punten. Succes in de Europa League lijkt voor Ajax de enige mogelijkheid om nog iets te maken van het seizoen.

"De motivatie om door te gaan in de Europa League is ook heel groot. Het zou heel mooi zijn als we het donderdag redden in Warschau, ook omdat we er de afgelopen jaren steeds meteen uitlagen in de Europa League."

"Maar het zal niet makkelijk worden. In Amsterdam liet Legia zich voor rust terugzakken, ze deden niet veel. Maar in de tweede helft hebben ze het ons met fysiek spel heel moeilijk gemaakt. Daar moeten we ons tegen wapenen en het liefst zelf snel scoren. Dan moet Legia er drie maken en dat wordt lastig."