Feyenoord heeft zondag de stadsderby van Rotterdam tegen Excelsior ternauwernood met 3-2 gewonnen.

De ploeg van coach Fred Rutten repareerde na rust een 2-0 achterstand. De bezoekers speelden bijna de hele tweede helft met tien man.

Tom van Weert zorgde er met twee goals voor dat Excelsior met een 2-0 voorsprong ging rusten. Jurgen Mattheij kreeg snel na de pauze een rode kaart, waarna Colin Kazim-Richards de toegekende penalty benutte.

Jens Toornstra was in de 77e minuut verantwoordelijk voor de gelijkmaker en twee minuten later besliste Lex Immers het duel.

Door de zege neemt Feyenoord de derde plaats weer over van AZ, dat evenveel punten heeft. De achterstand op nummer twee Ajax, dat gelijkspeelde bij Willem II, is geslonken tot zes punten.

Feyenoord gaat zich de komende dagen opmaken voor de belangrijke return tegen AS Roma van donderdag in de zestiende finales van de Europa League. De heenwedstrijd in Italië eindigde in 1-1.

Na die knappe prestatie in Rome ging het echter vooral over de supportersrellen in het centrum van de Italiaanse hoofdstad waarbij diverse fans van Feyenoord werden gearresteerd.

Valse start

Ook de wedstrijd tegen Excelsior begon desastreus voor Feyenoord. De Kralingers kwamen al in de zevende minuut op voorsprong door een prachtige treffer van Van Weert. De spits volleerde de bal, weliswaar vanuit buitenspelpositie, in het dak van het doel.

Feyenoord was na die valse start de bovenliggende partij, maar had zeer veel moeite om kansen te creëren. Tonny Vilhena en Immers kregen nog wel aardige mogelijkheden, al wisten ze het doelman Alessandro Damen van de bezoekers niet echt lastig te maken.

Na een halfuur spelen kreeg Feyenoord nog een dreun via dezelfde Van Weert. Na een prachtige voorzet van Jordan Botaka kon de topscorer van Excelsior van dichtbij inkoppen. De defensie van Feyenoord zag er daarbij heel slecht uit.

Hands

Nadat Excelsior via Daryl van Mieghem nog een goede kans had gekregen, kwam er een heel ander Feyenoord uit de kleedkamer. Binnen zes minuten kreeg de thuisploeg een strafschop na een handsbal van Mattheij op een inzet van Kazim-Richards.

De verdediger van Excelsior werd met rood van het veld gestuurd door scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Kazim-Richards benutte de penalty zelf, al zat keeper Damen er wel dichtbij. Vanaf dat moment leek er voor Excelsior geen houden meer aan.

Feyenoord kreeg kans op kans en mocht het zichzelf verwijten dat de achterstand niet sneller werd goed gemaakt. Dat gebeurde pas dertien minuten voor tijd via een handige intikker van de ingevallen Toornstra, oorspronkelijk gespaard door Rutten, op aangeven van Kazim-Richards.

Meteen daarna zorgde Immers voor de beslissing door een afgeslagen bal met het hoofd achter Damen te werken. Zo voorkwam Feyenoord dat het na twee nederlagen in de afgelopen drie competitiewedstrijden weer tegen puntenverlies aanliep.

Bekijk de stand in de eredivisie

Clasie: 'Kan niet hoe Feyenoord in eerste helft speelde'