Vitesse heeft zondag in de slotfase de volle buit gepakt bij FC Twente. Valeri Qazashvili schoof in blessuretijd de 1-2 binnen in de Veste en kroonde zich daarmee tot matchwinner. sc Heerenveen klopte FC Groningen met 3-1 in de 'Derby van het Noorden'

Na 24 speelrondes bezet Heerenveen de zesde plek in de eredivisie. FC Groningen staat elfde.

De thuisploeg begon fel aan de 'Derby van het Noorden'. Het openingsdoelpunt had al in de eerste minuut kunnen vallen. Simon Thern mocht schieten op zo'n zestien meter van het doel, maar zijn schot werd door een verdediger van Groningen geblokt. Heerenveen trok het initiatief wel meteen naar zich toe, al waren de kansen spaarzaam.

Groningen was in de tegenstoot gevaarlijk. Albert Rusnak werd halverwege de eerste helft vrij voor doelman Kristoffer Nordfeldt gezet. De Slowaak schoot echter te slap om het de Zweed moeilijk te maken. Even daarvoor kwam Michael de Leeuw net tekort om een voorzet van Tjaronn Chery binnen te lopen.

Tien minuten voor rust kwam Heerenveen toch op voorsprong. Thern schoot hard raak met de punt van zijn rechtervoet.

Nieuwe voorsprong

De Leeuw herstelde vijf minuten na rust de balans. Hij profiteerde van de vrijheid die Joost van Aken hem bood en schoot de bal achter Nordfeldt: 1-1. Van Aken herstelde zich na een uur spelen door Heerenveen aan een nieuwe voorsprong te helpen. Hij frommelde de bal uit een hoekschop van Thern binnen: 2-1.

Heerenveen bleef daarna in de omschakeling gevaarlijk. Invaller Henk Veerman en topscorer Mark Uth misten echter precisie in de afronding om de thuisploeg wat meer rust te geven.

Het werd zelfs nog even gevaarlijk toen aanvoerder Marten de Roon in de 83e minuut zijn tweede gele kaart kreeg. Veerman besliste het duel in blessuretijd alsnog.

Bekijk de stand in de eredivisie