Sifan Hassan heeft zondag voor de eerste keer in haar loopbaan een titel veroverd bij de NK indoor. De 21-jarige atlete liep in Apeldoorn simpel naar het goud op de 1500 meter.

Met een tijd van 4.17,31 bleef Hassan Manon Kruijver (4.23,48) en Marijke de Visser (4.26,35) ruim voor. Kruijver had zaterdag nog de 3000 meter gewonnen.

Hassan, die vorig jaar bij de EK outdoor goud pakte op de 1500 meter, kwam eerder deze week bij een atletiekgala in Stockholm tot een supertijd van 4,00,46, met afstand de beste prestatie wereldwijd dit seizoen op dit onderdeel.

De geboren Ethiopische zal daardoor over twee weken als grote favoriete aan de start staan van de EK indoor in Praag.

Enkelblessure

Madiea Ghafoor maakte haar favorietenrol op de 400 meter meer dan waar. De 22-jarige Amsterdamse, al gekwalificeerd voor de EK, dook met een tijd van 52,42 ruim twee tienden onder haar persoonlijk record. Het Nederlands record op deze afstand staat sinds 1998 op naam van Ester Goossens (51,82).

Nadine Broersen raakte bij het hoogspringen in haar laatste poging op 1,88 meter geblesseerd en moest de Nederlandse titel daardoor aan Sietske Noorman laten.

De regerend wereldkampioene op de vijfkamp (indoor) gaf na afloop aan dat ze door haar enkel ging en dat ze hoopt dat ze over twee weken gewoon mee kan doen aan de EK.

Sanne Verstegen schreef de 800 meter op haar naam maar haar winnende tijd van 2.04,57 was niet genoeg om te voldoen aan de limiet voor de Europese titelstrijd. Daarvoor had ze ruim anderhalve seconde sneller moeten lopen.

Het goud op 60 meter horden ging naar Nadine Visser. De 20-jarige atlete noteerde een tijd van 8,12 seconden, wat 0,07 seconden te langzaam was voor plaatsing voor de EK.

Kupers

Liemarvin Bonevacia voldeed aan de verwachtingen op de 400 meter. De op Curaçao geboren atleet kroonde zich in 46,54 tot kampioen. Bjorn Blauwhof en Terrence Agard eindigden als tweede en derde, maar belangrijker waren hun tijden.

Ze liepen beiden voor het eerst onder de limiet voor de EK en mogen begin maart naar de Europese titelstrijd in Praag. Bonevacia had al aan die eis voldaan.

Thijmen Kupers maakte een goede indruk op de 800 meter. De 23-jarige nummer vijf van de WK indoor van vorig jaar bleef met een tijd van 1.47,81 Richard Douma en Robin Ruijter voor. Kupers had zich al geplaatst voor de EK in Praag.

Gregory Sedoc werd Nederlands kampioen op de 60 meter horden. De ervaren atleet bleef met 7,70 Koen Smet en Stefan Nieuwland voor.

Het verspringen werd gewonnen door Loek van Zevenbergen met een afstand van 7,29 meter. Ignisious Gaisah deed niet mee in Apeldoorn. De nummer twee van de WK outdoor van 2013 heeft een punt gezet achter zijn indoorseizoen en zal dus ook niet starten bij de EK in Praag.

Licht

Dennis Licht wist zich zondag bij zijn laatste mogelijkheid niet te plaatsen voor de EK. De 30-jarige atleet kwam in de NK-finale van de 3000 meter tot een tijd van 7.59,09, waar de limiet op 7.58,00 stond.

Licht kon zich troosten met de Nederlandse titel. Het zilver ging naar Jesper van der Wielen (8.06,59), voor Edwin de Vries (8.31,88).

Coach Bennema: 'Schippers kan mee met wereldtop op sprint' | Broersen vreest ondanks enkelblessure niet voor EK indoor