Kirsten Wild heeft zondag een dag na haar wereldtitel op de scratch brons veroverd op het onderdeel omnium tijdens de WK baanwielrennen. Shanne Braspennincx pakte in Saint-Quentin-en-Yvelines mondiaal zilver op de keirin.

Wild moest na zes onderdelen de Australische Annette Edmondson en olympisch kampioene Laura Trott uit Groot-Brittannië voor zich dulden op het omnium.

De 32-jarige Nederlandse stond halverwege nog aan de leiding, maar ze zakte door een dertiende plaats op het vierde onderdeel, de 500 meter tijdrit, naar de vierde plaats.

Door een tweede plek op de vliegende ronde ging ze het laatste onderdeel ook als vierde in, maar op de afsluitende puntenkoers stak Wild de Belgische Jolien D'Hoore voorbij in het klassement.

De Almelose, in 2011 in Apeldoorn als eens derde op het omnium, kwam uiteindelijk één punt tekort om Trott van het zilver af te houden. Edmonson was duidelijk de beste met 192 punten, zeventien punten meer dan Wild.

Zilver

Braspennincx moest even later op de keirin alleen de Australische Anna Meares voor zich dulden in de eindstrijd. Het brons was voor de Cubaanse Lisandra Guerra. Het zilver voor Braspennincx was al de vierde medaille voor Nederland.

Meares pakte de titel op keirin voor de derde keer. Eerder was de 31-jarige Australische de beste in 2011 en 2012. Haar landgenote Stephanie Morton verdween met een lekke band uit de finale die daarna een herstart kende. Braspennincx koos slim het wiel van Meares en verloor dat niet meer uit het oog.

Elis Ligtlee, de nummer twee van het sprinttoernooi, werd in de herkansingen uitgeschakeld.

Hoogland

​Jeffrey Hoogland greep net naast een medaille op de sprint. De 21-jarige Nijverdaller ging in de strijd om het brons na drie heats ten onder tegen de Fransman Quentin Lafargue.

Hoogland passeerde in de eerste heat als eerste de finish, maar werd door de jury bestraft. Hij won de tweede heat, maar verloor in de derde beslissende race alsnog.

De Nederlander, die in de halve finales werd uitgeschakeld door de Rus Denis Dmitrijev, eindigde dit seizoen als tweede in de wereldbekerstand op de sprint, onder meer door een zege in Londen.

De Fransman Grégory Baugé pakte het goud door in twee races met Dmitrijev af te rekenen.

Braspennincx: 'Gaf alles om wiel van Meares te houden' | Wild krijgt bij WK bevestiging dat ze 'op goede weg' is voor Rio