Ajax is er zondag niet in geslaagd te winnen bij Willem II. Het werd 1-1 in Tilburg, waardoor koploper PSV nog verder uit zicht raakt voor de Amsterdammers.

Via Arek Milik kwam de ploeg van trainer Frank de Boer voor rust nog wel op een 1-0 voorsprong, maar Ali Messaoud tekende na rust voor de 1-1 eindstand.

Vlak voor tijd miste Samuel Armenteros zelfs nog een enorme kans om Willem II naar de zege te schieten.

Het puntenverlies van Ajax zorgt ervoor dat het gat liefst veertien punten is met PSV, dat tegelijkertijd in Eindhoven met 3-0 te sterk was voor FC Dordrecht.

Volgende week wacht de ploeg van trainer Frank de Boer in het Philips Stadion de topper tegen de koploper, maar eerst spelen beide ploegen nog in de Europa League. Ajax speelt donderdag in Warschau de return tegen Legia, terwijl PSV naar Rusland afreist voor het duel met Zenit.

Paal

Met het zoveelste puntenverlies in 2015 zal Ajax met weinig vertrouwen afreizen naar de Poolse hoofdstad, bovendien bood het spel tegen Willem II ook weinig hoop.

De thuisploeg wist gesteund door het publiek Ajax aanvankelijk aardig vast te zetten. Spits Ben Sahar dwong doelman Jasper Cillessen ook al vroeg in de wedstrijd tot een goede redding, maar de echt grote kansen bleven lange tijd uit voor Willem II.

De aanval van Ajax stichtte meer gevaar, al moest daar meestal geschutter van de Tilburgers aan vooraf gaan. Doelman Kostas Lamprou passte de bal halverwege de eerste helft bijvoorbeeld zomaar in de voeten van Anwar El Ghazi.

De rechtsbuiten van Ajax zette Lasse Schöne vervolgens in kansrijke positie voor het Tilburgse doel, maar met een redding wist Lamprou zijn fout goed te maken. Kort daarvoor was El Ghazi zelf ook al dicht bij de openingstreffer geweest. Hij tikte de bal op de paal waarna Schöne, die linksvoorin de voorkeur kreeg boven Ricardo Kishna, hard naast schoot.

De derde Amsterdamse aanvaller, Arek Milik, in de eerste helft de meest onzichtbare Ajacied, tot hij kort voor rust ineens wel doel troef. De Pool werd in stelling gebracht door Schöne en rondde bekwaam af: 1-0. 

Omhaal

De krachten leken gaandeweg de eerste helft ook een beetje weg te vloeien bij de Tilburgers, maar meteen na rust werd Ajax met veel inzet wel weer vastgezet. En ditmaal kwamen er ook grote kansen.

Een deel van het thuispubliek juichte zelfs al na een omhaal van Terell Ondaan, maar zijn inzet ging naast en het net bewoog pas nadat de bal via een reclamebord terug was gestuiterd.  Amper twee minuten later was er echter wel reden tot juichen voor Willem II. Linksback Nick Viergever kreeg een voorzet niet het doelgebied uit en Messaoud profiteerde: 1-1.

De gelijkmaker zorgde ervoor dat de wedstrijd opener werd. Willem II ging op zoek naar meer treffers, waardoor er op de counter ruimte kwam voor Ajax. Via vooral El Ghazi kwamen de bezoekers er ook een paar keer gevaarlijk uit, maar de jonge buitenspeler was ongelukkig in de afronding.

De grootste kans in de slotfase was vervolgens zelfs voor de thuisploeg, die er via Ondaan op de counter gevaarlijk uitkwam. De buitenspeler vond de volledig vrijstaande Armenteros, maar die mikte oog in oog met Cillessen naast, waardoor erger leed Ajax bespaard bleef.

Bekijk de stand in de eredivisie