Rafael Nadal heeft zaterdag in de halve finales van het ATP-toernooi in Rio de Janeiro tegen Fabio Fognini een zeldzame nederlaag geleden in de de halve finales. De Italiaan neem het zondag in de eindstrijd op tegen David Ferrer.

Nadal was 52 halve finales op rij ongeslagen op gravel, maar was niet opgewassen tegen Fognini: 1-6, 6-2 en 7-5. De nummer drie van de wereld leed zijn 25e nederlaag in totaal op zijn favoriete ondergrond.

Vorig jaar won Nadal het toernooi in Brazilië nog.

Ferrer, de nummer negen van de wereld, rekende in de halve finale vrij gemakkelijk af met Andreas Haider-Maurer uit Oostenrijk: 7-5 en 6-1.

De 32-jarige Ferrer heeft 22 ATP-titels op zak, de meeste behaald op gravel. De Spanjaard won eerder dit jaar het toernooi van Doha.

Delray Beach

Ivo Karlovic en Donald Young staan tegen over elkaar in de finale van het toernooi in Delray Beach.

De als vierde geplaatste Karlovic was in de halve eindstrijd met 6-3 en 6-4 te sterk voor de als vijfde gerangschikte Adrian Mannarino.

Young won eerder al in drie sets van Bernard Tomic. De lokale favoriet zegevierde met 4-6, 6-4 en 6-2.

Marseille

Het toernooi van Marseille heeft zondag een Franse finale. Gilles Simon en Gaël Monfils maken tijdens een onderling duel uit wie zich winnaar mag noemen

Simon, als vijfde geplaatst, had in zijn halve eindstrijd drie sets nodig tegen Sergei Stachovski uit Oekraïne (3-6, 6-3 en 6-2). De als zevende geplaatste Monfils was in twee sets te sterk voor de Spanjaard Roberto Bautista: 6-4 en 6-2.