Het outdoorseizoen met eind augustus de WK in Beijing is dit pre-olympische jaar het belangrijkste voor Dafne Schippers. De 22-jarige atlete zal over twee weken bij de EK indoor in Praag echter ook met veel ambitie aan de start staan van de 60 meter.

"Als je naar een toernooi gaat, probeer je zo hoog mogelijk te eindigen. Anders moet je niet gaan", aldus Bart Bennema, de coach van Schippers, in gesprek met NU.nl. "En als je nu naar de tijden kijkt, dan kun je zeggen dat een titel mogelijk is voor Dafne."

De Europees kampioen op de 100 en 200 meter (outdoor) is door haar knappe persoonlijke record van 7,09 vorige week in Berlijn dit seizoen de snelste Europese vrouw op de 60 meter. Ze zal daardoor favoriete zijn in Praag, op een toernooi waar voor Schippers niet direct de meeste druk op ligt.

"Het is vooral een voorbereiding op het outdoorseizoen", zegt Bennema. "Het is blijven oefenen om je race onder druk goed uit te voeren. Dafne wil ook druk, ze loopt beter met concurrentie. Ze heeft meer moeite met races die ze makkelijk kan winnen."

Nederlands record

Schippers, die zaterdag in Apeldoorn haar zesde Nederlandse indoortitel op rij pakte op de 60 meter in een tijd van 7,19, lijkt na haar geweldige EK vorig jaar in Zürich deze winter weer een stap te hebben gemaakt op de sprint.

De nummer vijf van de EK indoor van 2013 op de 60 meter kwam al op 0,09 seconde van het Nederlandse record van Nelli Cooman. Die 7,00, die zes jaar lang ook het wereldrecord was op de 60 meter, staat al sinds 23 februari 1986.

"Dat record is wel van een andere planeet", stelt Bennema. "Er zijn maar acht vrouwen in de wereld die ooit sneller hebben gelopen. Maar ik denk wel dat Dafne in de toekomst ertoe in staat is als alles perfect valt. Ze is misschien niet de meest geweldige startster, maar wel gewoon een heel goede sprintster."

De EK lijken een perfect moment voor een aanval op de belegen toptijd. "Maar we zetten dan zeker niet in op het record, zijn er ook niet mee bezig. Ik zou het mooi vinden als ze op de EK op het juiste moment nog wat sneller kan lopen dan haar pr."

Wereldtop

Schippers zal zich in Praag net als vorig jaar in Zürich alleen maar richten op het sprinten, waar ze in het verleden op grote toernooien vaak uitkwam op de meerkamp.

Bennema: "De successen van vorig jaar hebben haar het vertrouwen gegeven dat ze écht kan sprinten. Al sinds de junioren leek ze net wat beter op de meerkamp en had ze alle reden om te denken: ik moet niet gaan sprinten. Ik kan het aardig, maar het is niet voor mij weggelegd."

"Maar als je nu naar haar 200 meter kijk en naar haar 'vliegende stuk' op de 100 meter, dan denk ik dat ze mee kan met de wereldtop. Dat wordt ook bevestigd door de 'kenners'. Alleen moet je er dan wel extra aandacht aan besteden en dat hebben we gedaan."

Schippers: 'Bij de EK zal ik scherper aan de start staan' I Bonevacia: 'Nederlandse atletiek wordt nu hoger ingeschat'