AZ heeft zaterdag de derde plaats in de eredivisie overgenomen van Feyenoord door een 2-0 zege bij Go Ahead Eagles in Deventer.

Simon Poulsen en Robert Mühren scoorden voor de Alkmaarders, die al de vijfde competitiezege in zeven duels na de winterstop boekten.

AZ leidt daardoor voorlopig de strijd om de enige plek die aan het einde van de competitie rechtstreeks toegang geeft tot de Europa League.

De ploeg van coach John van den Brom heeft nu drie punten meer dan Feyenoord, dat zondag de Rotterdamse derby tegen Excelsior speelt in De Kuip.

Van den Brom heeft de derde plaats tot het doel van zijn ploeg bestempeld. AZ snoepte de afgelopen weken steeds meer af van de achterstand op Feyenoord, tot koploper PSV vorige week in Alkmaar een einde maakte aan de Alkmaarse zegereeks (2-4). 

De ploeg van Van den Brom en diens rechterhand Marco van Basten pakte de draad zaterdag in Deventer echter weer moeiteloos op. AZ nam na een half uur de leiding en besliste de wedstrijd al vroeg in de tweede helft.

Dos Santos

Nadat Steven Berghuis en Jeffrey Gouweleeuw twee grote mogelijkheden hadden laten liggen, nam AZ in de 33e minuut de leiding via Poulsen. De Deense linksback sloeg in de rebound toe nadat Hupperts op doelman Mickey van der Hart was gestuit.

Poulsen vierde het doelpunt in zijn tweehonderdste competitiewedstrijd met de duim in zijn mond, aangezien hij net vader is geworden.

Kort nadat Deniz Türüç dichtbij de gelijkmaker was geweest, besliste Mühren de wedstrijd op aangeven van invaller Dos Santos, die de treuzelende Sjoerd Overgoor van de bal had gejaagd (0-2). Dos Santos raakte even later zelf nog de lat.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie

.