Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Dafne Schippers

Schippers pakt titels 60 meter en verspringen bij NK indoor

Dafne Schippers heeft zaterdag twee titels veroverd bij de NK indoor in Apeldoorn. De atlete schreef het verspringen en de 60 meter op haar naam.
Door NU.nl/ANP

Schippers won het vespringen met een afstand 6,48 meter. De 22-jarige Utrechtse bleef daarmee 5 centimeter onder de limiet voor de EK indoor die over twee weken in Praag worden gehouden, maar was toch niet van plan op dit onderdeeel te starten.

"Ik had iets meer in mijn hoofd", reageerde de Europees kampioene outdoor op de 100 en 200 meter. "Dit was niet echt mijn wedstrijd, het was een zware bevalling."

Schippers won het verspringen vorig jaar bij de NK outdoor in een Nederlands record van 6,78 meter.

Nadine Visser eindigde als tweede in Omnisport Apeldoorn. De 20-jarige meerkampster sprong een persoonlijk record van 6,40 meter in haar eerste poging. Ze verbeterde haar persoonlijke topprestatie met liefst 38 centimeter.  Het brons ging naar Valentine Kortbeek met een afstand van 6,01 meter.

Codrington

Schippers maakte later op de dag haar favorietenrol waar bij de 60 meter. Ze won in 7,18 voor Jamile Samuel, die 7,24 liep, en Naomi Sedney (7,47). Het is de zesde titel op rij voor de van originie meerkampster op de 60 meter.

Schippers klokte vorige week in Berlijn met 7,09 de snelste Europese seizoenstijd.

Giovanni Codrington prolongeerde zijn titel bij de mannen. De 26-jarige sprinter van Groningen Atletiek had aan een tijd van 6,74 net genoeg voor de winst. Patrick van Luijk, de kampioen van 2007, eindigde als tweede in 6,76. Simon Blok eiste met 6,98 het brons voor zich op.

Brian Mariano, viervoudig kampioen, ontbrak in Apeldoorn vanwege griep. Hij heeft zich als enige Nederlander geplaatst voor de EK, begin maart in Praag. De limiet voor de Europese titelstrijd was 6,66. Mariano liep een maand geleden 6,64, eveneens in Apeldoorn.

Nederlands record

Femke Pluim zorgde bij het polsstokhoogspringen voor een Nederlands record. De 20-jarige Goudse sprong over 4,47 meter en deed het daarmee 1 centimeter beter dan een maandje geleden in Zoetermeer.

Pluim, die zich met haar vorige nationale record al geplaatst had voor de EK indoor, kroonde zich uiteraard ook tot Nederlands kampioene, voor Rianna Galiart en Dominique Esselaar.

Het kogelstoten bij de vrouwen werd met een afstand van 15,50 meter gewonnen door Pamela Kiel, terwijl Manon Kruiver er op de 3000 meter met het goud vandoor ging in 9.27,06.

Sanne Verstegen kwam in de series van de 800 meter net tekort voor de EK-limiet. De 29-jarige atlete kwam tot een tijd van 2.03,98, waar de Atletiekunie de limiet op 2.03,00 heeft staan.

Verstegen, die een persoonlijk record van 2.03,44 heeft, krijgt zondag in de finale van de NK indoor een laatste kans om zich te plaatsen voor de EK in Praag.

Hoogspringen

Douwe Amels pakte zaterdag al weer zijn vijfde nationale indoortitel bij het hoogspringen. De 23-jarige geboren Fries ging als enige over 2,12 meter en bleef daarmee de concurrentie voor.

Amels was niet geheel tevreden over zijn prestatie in het Omnisport in Apeldoorn. "Dit is de laagste hoogte waarmee ik Nederlands kampioen word'', aldus de kampioen, die niet over 2,15 kwam.

Dion van Kessel won het zilver. Hij ging over 2,09. Dave Brandhoff pakte de bronzen medaille met een geslaagde sprong over 2,05 meter.

Zondag zijn de overige finales bij de NK indoor. Eelco Sintnicolaas zal dan niet meedoen aan het polsstokhoogspringen, omdat hij wat last heeft van een stijve hamstring. De Europees kampioen op de zevenkamp wil geen risico nemen voor de EK van over twee weken.


Lees meer over:

NK indoorDafne SchippersNadine Visser

Aanbevolen artikelen