Rafael Nadal is vrijdagnacht (lokale tijd) doorgedrongen tot de halve finales bij het ATP-toernooi van Rio de Janeiro.

De 28-jarige Spanjaard versloeg in de kwartfinales de Uruguayaan Pablo Cuevas in drie sets: 4-6, 7-5, 6-0. De partij op het Braziliaanse gravel begon pas ver na middernacht.

Voor Nadal, de titelverdediger en nummer één van de plaatsingslijst, was het pas de eerste keer dit jaar dat hij de laatste vier bereikte.

Tot 5-5 in de tweede set zag het er nog somber uit voor de Spanjaard. Daarna won de veertienvoudig Grand Slam-winnaar acht games op rij en was de wedstrijd om 03.18 uur dan toch gedaan.

Laat tijdstip

Had de partij tussen Nadal en Cuevas zeven minuten langer geduurd, dan hadden zij een record gebroken. Op de ATP Tour schreven Benjamin Becker en Jiri Novak in 2006 geschiedenis bij de Japan Open met een partij die nog net voor half vier 's nachts klaar was.

Nadal treft in de halve eindstrijd Fabio Fognini, die mede de oorzaak was dat Nadal pas 's nachts in actie kon komen. De als vierde geplaatste Italiaan had voor zijn zege in drie sets (6-4, 6-7, 7-6) op de Argentijn Federico Delbonis drie uur en twaalf minuten nodig.

In de andere halve finale staan de als tweede geplaatste Spanjaard David Ferrer en de Oostenrijker Andreas Haider-Maurer tegenover elkaar.