NAC Breda heeft vrijdag zijn eerste zege onder trainer Robert Maaskant geboekt. De Brabanders wonnen in eigen huis met 2-1 van SC Cambuur.

Adnane Tighadouini was met twee doelpunten tegen zijn oude club de gevierde man aan de kant van NAC, dat begin december voor het laatst een competitiewedstrijd wist te winnen. Bartholomew Ogbeche maakte in blessuretijd de aansluitingstreffer.

Nummer zeventien NAC verkleinde door de zege de achterstand op nummer zestien Heracles Almelo tot twee punten. De voorsprong op hekkensluiter FC Dordrecht bedraagt nu zes punten.

Cambuur staat samen met Willem II en FC Groningen op een gedeelde negende plek.

567 minuten

Tighadouini zorgde er in de 64e minuut voor dat de NAC-aanhang eindelijk weer een doelpunt kon bejubelen in het Rat Verlegh-stadion. Dat gebeurde voor het laatst op 29 november, toen Jeffrey Sarpong scoorde in de verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (1-5). 

Daarna volgden 567 minuten zonder treffer van de geel-zwarte brigade, die sinds de winterstop onder leiding staat van Maaskant. Tighadouini maakte een einde aan die lange droogte, door de bal beheerst langs doelman Leonard Nienhuis te tikken. In de slotfase besliste hij het duel met zijn tweede treffer.

Met NAC en Cambuur stonden de twee minst presterende ploegen van dit kalenderjaar tegenover elkaar. De Bredase degradatiekandidaat pakte tot vrijdag in 2015 pas twee puntjes, terwijl de club uit Leeuwarden vorige week in de derby tegen sc Heerenveen dan eindelijk de eerste overwinning van het jaar kon vieren (2-1).

De Zeeuw

Nieuweling Demy de Zeeuw bewees net als vorige week tegen ADO Den Haag, toen hij twee keer scoorde, een aanwinst te zijn voor de Bredase ploeg. De middenvelder zorgde met zijn creativiteit en inzicht voor het nodige gevaar.

De grootste kans was op slag van rust echter voor de bezoekers via Bartholomew Ogbeche, die de bal in kansrijke positie op de paal kopte. 

In de 64e minuut brak Tighadouini dan eindelijk de ban voor NAC. Nadat ploeggenoot Kenny van der Weg bijna in eigen doel had gekopt, verdubbelde de aanvaller de score. De 2-1 van Ogbeche in blessuretijd kon het feestje van NAC niet meer verpesten.

Bekijk het programma en de stand in de eredivisie