Elis Ligtlee heeft vrijdag bij de WK baanwielrennen bij Parijs de halve finales bereikt op het onderdeel sprint.

De baanrenster uit Eerbeek was in de kwartfinales in twee heats te sterk voor haar Litouwse tegenstandster Simona Krupeckaite.

Eerder was Ligtlee, dit jaar winnares van de wereldbeker op de sprint, al te sterk geweest voor de Britse Victoria Williamseon en de Française Sandie Clair. Het sprinttoernooi wordt zaterdag voortgezet.

De 20-jarige Ligtlee, donderdagavond vijfde op de 500 meter tijdrit, kwalificeerde met de tweede tijd voor het hoofdtoernooi van de sprint.

Yesna Rijkhoff werd in de zestiende finales uitgeschakeld door de Chinese topper Zhong Tianshi.

Veldt

Na zijn zilveren medaille van vorig jaar moet Tim Veldt dit keer genoegen nemen met een bijrol op het omnium. Na drie van de zes onderdelen staat Veldt op de vijftiende plek met 48 punten, ver achter de podiumplaatsen.

De Colombiaanse renner Fernando Gaviria gaat aan kop met 110 punten, gevolgd door Elia Viviani uit Italië (102) en de Franse titelverdediger Thomas Boudat (94).

Veldt eindigde vrijdag op de onderdelen scratch, individuele achtervolging en afvalkoers steeds als dertiende. Zaterdag worden de individuele tijdrit, vliegende ronde en puntenkoers gereden. Vorig jaar pakte de 31-jarige Noord-Hollander bij de WK in Cali nog zilver achter Boudat. In 2009 veroverde Veldt brons op het omnium.

Pervis

De Franse sprinter François Pervis heeft zijn tweede gouden medaille veroverd. Op de kilometer tijdrit snelde de titelverdediger naar een tijd van 1.00,207. 

Daarmee bleef Pervis, die donderdag al het onderdeel keirin won, de Duitser Joachim Eilers (1.00,294) net voor. Het brons ging naar de Nieuw-Zeelander Matthew Archibald: 1.00,470.

Hugo Haak vervulde een bijrol met een tijd van 1.02,230. Hij werd daarmee zestiende.

Puntenkoers

De Rus Artur Ersjov heeft het goud gewonnen op de puntenkoers. Ersjov pakte 31 punten en hield daarmee de Spanjaard Eloy Teruel (30) en de Duitser Maximilian Beyer (29) achter zich.

De Nederlander Wim Stroetinga werd vijftiende met vijf punten.

De Australische Rebecca Wiasak heeft de titel veroverd op de individuele achtervolging. In de finale rekende ze af met de Amerikaanse Jennifer Valente: 3.30,305 tegen 3.33,867.

Het brons was voor Wiasaks landgenote Amy Cure. De nummer drie van vorig jaar kwam tot een tijd van 3.32,907 en troefde daarmee titelverdedigster Joanna Rowsell uit Groot-Brittannië (3.36,330) af in de strijd om de derde plaats.