Alberto Contador heeft vrijdag de derde etappe in de Ruta del Sol op zijn naam geschreven.

De 32-jarige Spanjaard soleerde naar de overwinning op de Alto de Hazallanas, een lange beklimming met een gemiddelde stijging van zes procent.

Met zijn eerste seizoenszege verstevigde de klimmer de leiding in het klassement.

Chris Froome finishte op achttien seconden als tweede. De Brit maakte in de slotfase nog veel tijd goed op Contador.

Kelderman

De verschillen waren groot in de koninginnenrit: nummer drie Romain Bardet gaf liefst 1.41 minuut toe. Wilco Kelderman passeerde als zesde de streep, op iets meer dan twee minuten.

Contador liet eerst zijn ploeggenoten van Tinkoff-Saxo het werk doen, waarna hij op zeven kilometer van de finish een aanval plaatste. Niemand had een antwoord op de versnelling van de meervoudig grote ronde-winnaar.

De beginfase van de 160 kilometer lange etappe verliep voorspelbaar. In de lange aanloop naar de slotklim vormde zich een kopgroep van negen renners, onder wie Roompot-coureur Marc de Maar. Voor aanvang van de finale werden de avonturiers ingerekend.

Mollema

Bauke Mollema ging vrijdag niet van start. De renner van Trek, die de 21e plaats in het klassement bezette, is ziek en wil geen risico's nemen met het oog op de volgende koersen.

De Ruta del Sol eindigt zondag. Zaterdag is er nog een lastige etappe. In het klassement verdedigt Contador een voorsprong van 26 seconden op Froome.

Hoe ziet de wielerkalender eruit in 2015?