Nick Viergever is ervan overtuigd dat hij een goede opvolger is van Niklas Moisander bij Ajax.

De verdediger kreeg donderdag in de Europa League tegen Legia Warschau (1-0) centraal achterin al de voorkeur boven de Fin en zal zondag bij Willem II waarschijnlijk ook weer in de basis staan.

"Het is duidelijk dat mijn toekomst op die plek ligt als opvolger van Moisander. Daarvoor ben ik hier gekomen", aldus de voormalig speler van AZ.

Trainer Frank de Boer gebruikte Viergever voorheen vaak als linksback of verdedigende middenvelder, maar is nu zeer enthousiast over zijn 'energieke' inbreng in het centrum van de defensie.

"Hij weet wat hij aan me heeft op deze positie. Ik ben de laatste wedstrijden gretig en het is goed van de trainer dat hij dat gezien heeft. Ik probeer daarmee het team te pushen."

Gesprek

De keuze van De Boer is opvallend aangezien Moisander aanvoerder is en Ajax met het vertrek van zijn grootste concurrent Stefano Denswil naar Club Brugge duidelijk koos voor de ervaren verdediger, die komende zomer waarschijnlijk naar Sampdoria vertrekt.

"Moisander heeft een nieuwe club en misschien is dat de beweegreden om mij nu op te stellen. Ik laat nu in ieder geval zien dat ik in Ajax 1 hoor en dat moet ik elke week doen. Maar Moisander is onze leider en komt echt nog wel aan zijn wedstrijden."

Viergever heeft voor de winterstop in een gesprek met De Boer al aangegeven vaker centraal te willen spelen. "Dat was een goed gesprek waarin ik heb verteld graag een kans te willen op die plek. Hij weet dat dit mijn positie is."

"Hier voel ik me het fijnst en weet ik heel goed waar mijn zwakheden en kwaliteiten liggen. Op het middenveld komen mijn sterkste punten niet tot uiting. Dat is centraal het meest en als linksback nog wel iets meer dan op het middenveld."

De 25-jarige Viergever hoopt dit seizoen nog veel Europese wedstrijden te spelen met Ajax. Ondanks de sterke tweede helft van Legia in de Arena gelooft hij erin dat de Amsterdammers de achtste finales gaan halen.

Ze kregen wel ontzettend veel kansen na rust.
"Ja, maar als je ziet hoe wij de eerste helft spelen, moet de return geen probleem zijn. In de tweede helft was het gat tussen verdediging en aanval te groot en lieten we het middenveld verzuipen. Toch hebben we een goede uitgangspositie. Als we er daar één maken, moeten zij flink aan de bak."

Hoe was het niveau? Te vergelijken met de Champions League?
"Wel redelijk. Legia heeft spelers met veel kwaliteiten en wat robuuste poetsers, zeg maar. De gemiddelde leeftijd is een stuk hoger, waardoor ze fysiek sterk zijn. Ze staan niet voor niks bovenaan in Polen."

Met de grote achterstand op PSV in de competitie lijkt een goed resultaat in de Europa League de laatste kans. Is dat haalbaar?
"We willen zo ver mogelijk komen, maar het is een leerproces. We hebben een jonge groep en veel van ons spelen voor het eerst op dit fantastische podium. We moeten geluk hebben met de loting. Er zitten een paar topclubs bij, maar daar kan Ajax zich aan meten."

Overzicht: Programma en feiten van de komende eredivisieronde