Rafael Valls heeft vrijdag in de vierde etappe van de Ronde van Oman een dubbelslag geslagen. De Spanjaard van Lampre-Merida was de sterkste boven op de Green Mountain en greep de leiding in het klassement.

Valls bleef na een harde strijd tussen de klassementsrenners op de steile slotklim Tejay van Garderen vijf seconden voor. Alejandro Valverde eindigde op negentien tellen als derde, voor Rafal Majka (22 seconden), Thibaut Pinot (35 seconden) en Rui Costa (49 seconden).

Fabian Cancellara, die woensdag de tweede etappe won, kon de klimmers niet volgen op de slotklim en raakte zijn leiderstrui kwijt aan Valls. De voormalig renner van Vacansoleil heeft nu een voorsprong van negen seconden op Van Garderen en negentien op Valverde.

Valls boekte zijn eerste zege sinds de tweede etappe van de Ronde van San Luis in 2010.

Wout Poel was op de dertiende plaats de beste Nederlander. De Limburger verloor anderhalve minuut en staat nu vijftiende in het klassement, twee plaatsen boven Lieuwe Westra. Vincenzo Nibali werd 21e op de Green Mountain.

Zaterdag is er nog een rit met een paar kleine klimmetjes en zondag eindigt de Ronde van Oman met een vrij vlakke etappe.

Nibali

Twee Belgen namen vrijdag in de 189 kilometer lange etappe een voorsprong van bijna een kwartier, maar door het werk van BMC, Movistar en Trek werden Gijs van Hoecke en Stijn Vandenbergh vlak voor de voet van slotklim teruggepakt.

Nibali viel als eerste aan op de Green Mountain, een col van 5,7 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,5 procent. De Tourwinnaar sloeg een klein gaatje, maar onder leiding van BMC kwamen een man of twintig weer in zijn wiel.

Met nog zo'n drie kilometer te gaan moest Nibali zijn aanval bekopen en loste de Italiaan bij de voorsten. BMC-ploeggenoten Van Garderen en Ben Hermans waren zeer actief in de laatste kilometers, maar uiteindelijk was de 27-jarige Valls de beste op de streep.