De UEFA gaat geen maatregelen nemen tegen Feyenoord naar aanleiding van de ongeregeldheden in Rome.

Fans van de Rotterdamse club misdroegen zich donderdag in het centrum van de Italiaanse hoofdstad voorafgaand aan het Europa League-duel tussen AS Roma en Feyenoord (1-1).

"We veroordelen alle gewelddadige incidenten die in de stad hebben plaatsgevonden. Maar het ligt niet binnen de rechtsbevoegdheid van de UEFA om daar maatregelen tegen te nemen, omdat het niet tijdens de wedstrijd in het stadion gebeurde," zegt een woordvoerder van de Europese voetbalbond vrijdag.

De UEFA stelt dat alleen de Italiaanse politie maatregelen kan treffen.

Feyenoord hoeft door het besluit niet te vrezen om vanwege de rellen uit de Europa League gezet te worden.

Woensdag was het ook al onrustig in de Romeinse binnenstad. Verschillende supporters werden aangehouden en drie fans werden woensdag veroordeeld tot bijna anderhalf jaar celstraf. Andere fans kregen een grote geldboete opgelegd.

Video: Feyenoord-fans rellen in Rome

Gudde

Algemeen directeur Eric Gudde verliet Italië vrijdag met het schaamrood op de kaken. ''Dat er in het kielzog van clubs mensen meereizen met kennelijk heel andere bedoelingen dan hun ploeg te steunen, is natuurlijk te triest voor woorden'', zei de directeur over de ongeregeldheden in Rome.

Hoewel Gudde vindt dat Feyenoord het probleem niet zelf kan oplossen, houdt hij er een slecht gevoel aan over. ''Vanwege wat er voorafgaand aan de wedstrijd en buiten Feyenoords verantwoordelijkheid heeft plaatsgevonden heb ik, als Nederlander en voetballiefhebber, Italië vandaag ook met een gevoel van schaamte verlaten'', meldt hij vrijdag op de website van Feyenoord.

Feyenoordhooligans vergeleken met barbaarse hordes | Rutten en spelers wisten niets van rellen in centrum Rome