Shorttracker Knegt grijpt nipt naast wereldbeker over 1000 meter

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft zaterdag net naast de wereldbekerzege op de 1000 meter gegrepen. De 25-jarige Fries moest zaterdag tijdens de seizoensfinale in Erzurum genoegen nemen met het zilver, achter Semen Elistratov.

De Rus verzekerde zich daardoor van de eindzege in het wereldbekerklassement, Knegt werd tweede.

De Nederlander ging aan kop in het klassement, maar wist dat Elistratov hem op de hielen zat. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in de Turkse plaats Erzurum staan twee 1000 meters op het programma, waarvan de tweede finale zondag wordt gereden.

Knegt werd daarop vrijdag echter al tijdens de voorrondes gediskwalificeerd en moest het zodoende zaterdag laten zien op zijn enige 1000 meter. De Fries wist dat hij de wereldbeker zou winnen als hij Elistratov achter zich wist te houden, maar Knegt slaagde daar niet in.

Aflossing

Samen met Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Koen Hakkenberg bereikte Knegt zaterdag de finale van de aflossing. In de halve finale eindigde Oranje, de regerend wereldkampioen, op de tweede plaats achter China. Rusland en Zuid-Korea plaatsten zich ook voor de eindstrijd van zondag.

Het Nederlandse kwartet gaat na overwinningen in de laatste twee wereldbekerwedstrijden in Seoul en Dresden aan kop in het klassement, gevolgd door de Koreanen.

"Hopelijk wordt het een historische dag voor het Nederlandse shorttrack", zo blikte bondscoach Jeroen Otter vooruit op de wereldbekerfinale, waarin Oranje ervoor moet zorgen dat het bij Zuid-Korea in de buurt blijft.

Lees meer over:
Tip de redactie