WK-goud Bowe zorgt voor opluchting bij Amerikanen na dramatische Spelen

De wereldtitel van Brittany Bowe op de 1000 meter vrijdagavond in Thialf was niet alleen een doorbraak voor de sprintster zelf. 

"Er valt een grote last van onze schouders door deze titel", glimlachte Matt Kooreman, de coach van Bowe, opgelucht. "We voelden de extra druk dat we niet weg moesten zakken zoals vorig jaar bij de Spelen."

'Team USA' ging met hoge verwachtingen naar Sotsji, maar moest na de Spelen zonder medailles terug naar de Verenigde Staten. Waar Heather Richardson en Bowe in het voorseizoen met name de 1000 meter domineerden, daar kwamen de ploeggenotes bij de belangrijkste kilometer van het jaar niet verder dan respectievelijk de zevende en achtste plaats.

"Natuurlijk leidde dat tot veel vragen van ons Olympisch Comité over wat er fout was gegaan", stelde Kooreman, die zelf afgelopen zomer van assistent tot bondscoach van de sprinters werd gepromoveerd.

"We hebben niet heel veel aangepast in het programma, hier en daar wat kleine dingen. Na de eerste serie van wereldbekers hebben we een goed trainingsblok gehad en dat heeft goed uitgepakt."

Emotioneel

Zo goed dat de 26-jarige Bowe vrijdagavond voor Richardson het goud pakte op de 1000 meter en met 1.13,90 - "een mannentijd", noemde Marianne Timmer het bewonderend - het baanrecord in Heerenveen verpulverde.

"Dit was het hele jaar mijn doel, wereldkampioen worden op de 1000 meter", jubelde de oud-basketbalster. "Ik kan niet blijer zijn dat het gelukt is. Het is mijn eerste wereldtitel, die kan ik nu van mijn lijstje afstrepen. Een van mijn dromen is uitgekomen."

De in het zonnige Florida geboren schaatsster kon niet ontkennen dat de teleurstelling van Sotsji een rol gespeeld had in het feit dat ze het hele seizoen al uitkeek naar die ene race in Thialf.

"We hebben heel slecht gepresteerd op de Spelen, ik word nog steeds emotioneel als ik daaraan denk. Je hebt er zoveel voor opgegeven en dan is het zwaar als het niet lukt. Maar alles gebeurt met een reden en ik heb geprobeerd die gevoelens zo veel mogelijk te blokken."

Gebrand

Het goud van Bowe past in het beeld van deze WK, waar veel schaatsers revanche lijken te nemen voor mindere Spelen. "Dat is wel opvallend", zei Timmer, de coach van onder anderen Ireen Wüst.

"Bowe en Richardson zijn echt gebrand op dit jaar omdat ze vorig seizoen geen topseizoen hadden. En de mensen die vorig jaar top waren op de Spelen, zitten er net niet helemaal lekker in."

Bij Richardson is er nog een andere mogelijke verklaring voor haar goede seizoen, namelijk de verhuizing naar Nederland om onder coach Jillert Anema bij Team Clafis te trainen. Die ploeg trekt nu ook aan Bowe.

"We zouden Brittany niet graag verliezen", stelde haar huidige coach Kooreman. "Ze is de beste atleet die ik ooit gecoacht heb. En omdat ze uit een teamsport komt, is ze ook een zeer goede ploeggenoot."

De Amerikaanse wil zelf eerst gaan genieten van haar wereldtitel voordat ze over haar toekomst na gaat denken. "Natuurlijk mis ik Heather. We zullen zien wat er gebeurt."

'Kramer zal blij zijn dat hij na Bergsma rijdt op 5 kilometer'Overzicht: Uitslagen en programma WK afstanden

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie