Sven Kramer, Koen Verweij en Douwe de Vries hebben vrijdag namens Nederland de zevende titel in de wacht gesleept op de ploegenachtervolging en de derde op rij.

Het drietal  was in de voorlaatste race te sterk voor Zuid-Korea en noteerde een snelle tijd van 3.41,39.

In de slotrit kwamen Polen en Italië nog in actie, maar zij vormden geen bedreiging voor Nederland. Canada werd tweede in 3.44,09 en de Koreanen pakten het brons in 3.44,96.

Alleen in 2011 wist Nederland niet te winnen op de ploegenachtervolging. Het team, nu onder leiding van coach Geert Kuiper, is ook olympisch kampioen.

Supergaaf

Waar het voor Kramer al de zesde wereldtitel op de ploegenachtervolging was en voor Verweij de derde, daar pakte de 32-jarige De Vries bij zijn eerste race op een WK direct een gouden medaille. De titel was dan ook specialer voor de voormalig marathonschaatser dan voor zijn teamgenoten.

"Dat is logisch, zij zijn ook nog de olympisch kampioenen", zei De Vries. "Voor mij is dit superspeciaal. Het is supergaaf om op je 32e nog wereldkampioen te worden. Wat dat betreft heb ik wel een beetje een rare opbouw van mijn loopbaan."

Het verschil met de nummer twee was net als vorig jaar bij de Spelen in Sotsji groot. "Maar het was wel pittig", benadrukte De Vries. 'Ik ergerde me een beetje de laatste dagen aan de verhalen dat we de gouden medaille alleen maar hoefden op te halen."

Kramer gaf wel toe dat het belang van het teamonderdeel minder is in niet-olympische jaren. "Het gevoel is nu wat anders. Maar dit was een goede rit en ik vind het altijd leuk om met die gasten te rijden en samen de titel te vieren."

Voor Verweij was het goud op de ploegenachtervolging zijn tweede medaille op vrijdag na het brons op de 1500 meter. "En 3,41 is voor nu een goede tijd. Al met al heb ik een mooi dagje gehad."

Overzicht: Uitslagen en programma WK afstanden